Hlavní obsah

Írán zakáže cestovat, počty nakažených a mrtvých se nedaří snížit

Teherán

Írán se připravuje zavést v nejbližších 24 hodinách tvrdá opatření na potlačení epidemie Covid-19. V zemi je už potvrzeno 27 017 případů nákazy, která si vyžádala 2077 obětí. Počet mrtvých i nakažených navíc každý den skokově narůstá.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Pohřeb íránskéhop novináře Abdoláha Zavieha, který podlehl koronaviru.

Článek

V úterý hlásil Írán 122 nových obětí, ve středu už dalších 143. Mluvčí ministerstva zdravotnictví oznámil, že 68 procent obětí bylo starších 60 let.

Stoupá i počet nakažených: v úterý přibylo 1762 nových případů, ve středu už 2206. Celkem počet nemocných dosáhl 27 017. Obecně se však čísla považují za neúplná, mnohde panuje podezření, že byla zmanipulovaná.

Ve středu na zasedání íránské vlády potvrdil prezident Hasan Rúhání, že na základě doporučení ministerstva zdravotnictví zavede přísnější opatření, která budou uzákoněna. Íránci totiž nedodržovali před oslavami perského Nového roku, který podle perského kalendáře připadl na uplynulý víkend, ani doporučení ajatolláha Chameneího.

Koronavirus může zabít miliony Íránců, varuje univerzita před podceňováním nákazy

Koronavirus

Podle britského listu The Guardian bude zakázáno cestovat mezi městy a lidé vracející se z oslav do velkých měst, jako je Teherán, projdou kontrolami.

Foto: Official Presidential Website, Reuters

Iránský prezident Hasan Rúhání

Uzavřené budou také parky, kde se lidé scházeli. Oslavy nového roku přitom končily tradičním piknikem v přírodně nebo v parcích či u řeky. Podle Rúháního možná zákon „doporučí lidem, aby zkrátili své prázdniny a rychle se vrátili domů“.

Do práce má nově chodit jen třetina vládních zaměstnanců, většina má pracovat ve zdravotnictví. Rúhání taky uvedl, že se dočasně propuštění vězni nebudou muset vrátit na začátku dubna do věznic, jak bylo původně rozhodnuto, ale mají to udělat až na konci dubna.

Alarmující čísla z Íránu. Každých deset minut umře jeden nakažený

Koronavirus

Vláda v Íránu čelila kritice, že nezavedla tvrdší opatření. Rúhání ale opakovaně tvrdil, že epidemie je pod kontrolou. Opíral se přitom o čísla, o kolik lidí jezdí méně vlakem a kolik bylo zrušeno rezervací v hotelech.

Rúhání taky dodal, že Rada bezpečnosti by měla posoudit otázku sankcí uvalených na zemi. Spojené státy uvedly, že umožnily Íránu nakoupit léky, ale stále jsou problémy s finančními operacemi, i když se podařilo uvolnit některé ze zmrazených aktiv v zámoří.

Na Blízkém východě bylo dosud přes 33 000 potvrzených případů nákazy a Írán s 27 tisíci je v regionu nejpostiženějším státem. Nemoc se z něj rozšířila do sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám