Hlavní obsah

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Pražským hygienikům se podařilo zmapovat kontakty pedagoga České zemědělské univerzity (ČZU), u něhož se prokázala nákaza koronavirem. Jednalo se o 45 osob především na pracovišti. U dvojice turistek, které pobývaly v Praze a Brně se zatím podařilo nalézt 23 kontaktů. Všichni, s nimiž přišli nakažení do styku, jsou v domácí karanténě. Uvedla to v úterý pražská hygienická stanice.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vysokoškolský učitel, který je ročník 1952, byl podle hygieniků čtyři dny v Udine, poté se vracel letecky přes Frankfurt nad Mohanem. Mezi 24. a 26. únorem chodil do práce. První příznaky, rýma a zvýšená teplota, se u něj objevily ve čtvrtek 26. února, asi o den později kontaktoval pražskou hygienickou stanici a byl odeslán do karantény.

V neděli byl kolegy z univerzity v Udine informován o výskytu nákazy, znovu kontaktoval hygienu a byl k testům a hospitalizaci přepraven do Nemocnice Na Bulovce.

„Manželka pána je poučena, pražští hygienici ji sledují a prozatím zůstává v domácí karanténě,” uvedli hygienici.

Nakažený profesor přišel do styku s dvěma desítkami studentů a 24 kolegy

Koronavirus

Trojice studentek z Milána, z nichž Američanka a Ekvádorka mají nákazu potvrzenou, přicestovala 24. února letadlem do Vídně a strávila tam tři dny. Poté dívky odjely autobusem na dva dny do Budapešti, pak se přesunuly do Brna, kde přespaly a v sobotu odjely autobusem do Prahy. Nákaza se nejprve projevila u Američanky.

„Do ubytování v Praze (Airbnb) převezena taxislužbou, s majitelem bytu se nekontaktovala, pouze si vyzvedla klíče v obálce, v bytě už nenocovala, a vzhledem ke zdravotním potížím se společně s kamarádkou vozem taxi dopravila do Fakultní nemocnice v Motole,” napsali hygienici.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

Tam byla vyšetřena v oddělené místnosti, personál nemocnice použil ochranné pomůcky a po vyšetření byla dopravena infekční sanitkou na Bulovku, kde podstoupila testy. Spolu s ní byla izolovaná i studentka z Ekvádoru, už níž testy koronavirus potvrdily až napodruhé. V neděli byla hospitalizovaná i třetí spolucestující, která ale neměla příznaky.

Další skupina podezřelých případů pochází z Děčína. Několik českých rodin bylo společně v penzionu v severoitalském lyžařském středisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko. Leží zhruba 30 kilometrů od Čechy více vyhledávané Cortiny d' Ampezzo. U dvou pacientů - jedné ženy a jednoho muže - se nákaza už prokázala. Podle hygieniků jsou pravděpodobné i další případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám