Hlavní obsah

Epidemie vyvrcholí v Evropě na konci března, ukazuje studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistické modely americké společnosti JPMorgan podle agentury Reuters ukázaly, že v největších zemích EU - Německu, Francii, Španělsku, Itálii a Británii - by měl vrchol počtu momentálně nakažených přijít koncem března a celkem by se mohl přiblížit až 80 000 případům. To je počet infikovaných, které nahlásila Čína, kde se koronavirus začal v prosinci šířit.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Zdravotníci v provizorní nemocnici v italské Brescii

Článek

„Náš model pro EU5, který zahrnuje modely pro pět evropských zemí (Německo, Francii, Itálii, Španělsko a Velkou Británii), stojí na sledování vývoje s nahlášenými případy nakažených,“ uvedla banka JPMorgan a zmínila, že v pondělí přijala negativní scénáře vývoje ve Španělsku a v Itálii.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Pokračující nárůst případů v Itálii sice vytváří tlak na velikost špičky, ale i tak vidíme šanci, že počet aktivních případů vyvrcholí v Itálii v příštích sedmi dnech.

Co se týká všech pěti zemí, tak u nich by podle modelu mělo dojít k vyvrcholení epidemie ke konci března, přičemž počet nakažených by se blížil 80 000.

Podle expertů, které dnes citovala italská média, by mohlo šíření nákazy nového koronaviru v Itálii vyvrcholit za dva až 11 dní. I pak budou počty nakažených stoupat, už ale ne tak rychlým tempem, uvedla agentura DPA. Virolog Roberto Burioni, jehož citoval deník Corriere della Sera, se ale domnívá, že zpomalení šíření nákazy v Itálii bude trvat déle. Stejně tak experti z janovské univerzity předvídají, že vrchol šíření nákazy v Itálii přijde až kolem 25. března.

Všechny předpovědi ale závisí na tom, jak budou Italové dodržovat karanténu vyhlášenou 10. března v celé zemi. Od 12. března jsou v zemi zavřené restaurace i obchody s výjimkou prodejen potravin a lékáren.

Itálie čeká pokles nárůstu nových případů 

„Očekáváme, že v příštích dnech, tak do neděle, se ukáže, zda se vývoj epidemie v zemi zpomalí,” řekl dnes podle agentury ANSA Giulio Gallera z regionální vlády severoitalské Lombardie, kde je nejvíce případů nákazy. Z dosud 27 980 potvrzených případů nákazy v Itálii jich téměř 15 000 zaznamenali právě tam. V celé Itálii kvůli koronaviru zemřelo už 2158 lidí a 2749 nakažených se už zcela zotavilo. Když v pondělí uváděl, že počet nakažených stoupl o 1377 na 14 649, zmiňoval, že počet nových případů už klesá: „To je méně, než bylo včera, pokračuje to v trendu předchozích dní.“ [celá zpráva]

Studie Oxfordské univerzity otištěná v časopisu Demographic Science upozorňuje, že Itálie byla tak tvrdě zasažena, protože má druhou nejstarší populaci na Zemi, 23 procent obyvatel je starší 65 let, zatímco v USA je to jen 16 procent. A mladí Italové jsou více v kontaktu se staršími, zejména s prarodiči, často s nimi žijí nebo k nim jezdí na víkend po práci, což přispělo k šíření nákazy.

Polsko počítá s 10 000 nakaženými

Podle polského ministra zdravotnictví Lukasze Szumowského nastane vrchol epidemie v Polsku za dva až tři týdny. Stanici TVN24 řekl, že na konci tohoto týdne bude 1500 až 2000 nakažených, za dva týdny může jejich počet dosáhnout 10 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám