Hlavní obsah

Drobným živnostníkům už poslali první dvě miliardy

Právo, tov, svj

Na kompenzacích za dopady koronaviru drobným živnostníkům odeslala finanční správa z programu Pětadvacítka první 1,9 miliardy. V pondělí by je mělo mít na svých účtech zhruba 77 tisíc OSVČ, oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Dohromady dostala finanční správa zatím téměř 200 tisíc žádostí o kompenzace, z toho zpracovala již kolem 150 tisíc a další peníze bude posílat začátkem týdne. V pondělí by mělo být na kompenzace odesláno včetně uvedených dvou miliard asi 3,5 miliardy korun.

OSVČ mohou o příspěvek žádat od konce minulého týdne. Za období od 12. března do 30. dubna činí maximální příspěvek 25 tisíc korun, tedy 500 korun denně. Průměrná částka na jednu žádost je podle ministryně nyní 24 833 korun.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Drtivá většina žadatelů žádala o celou částku, tedy o 25 tisíc, avšak předmětem kompenzačního bonusu je výkon samostatné výdělečné činnosti, nelze jej tedy nárokovat za ty dny, ve kterých byl výkon samostatné výdělečné činnosti přerušen, dále nárok nevzniká za ty dny bonusového období, kdy žadatel obdržel podporu v nezaměstnanosti,“ řekl Právu mluvčí finanční správy Lukáš Heřtus.

Někde stály fronty

Živnostníkům byly vedle toho také na půl roku odpuštěny zálohy na sociální a zdravotní pojištění v minimální výši, což je dohromady 4896 korun měsíčně.

Většina žádostí chodí e-mailem nebo datovou schránkou, skoro pětina lidí ale žádala na podatelně nebo klasickou poštou. „Mám informace z krajů, že občané, aby měli jistotu, žádost raději přijdou podat osobně. V některých místech se tvořily i fronty,“ řekla šéfka finanční správy Tatjana Richterová. Veřejnosti doporučila, aby v současné situaci využila elektronické podání.

O podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, příspěvek má být až do 8. června

Koronavirus

Jak Právu sdělil premiér Andrej Babiš, podpora OSVČ bude pokračovat i v květnu. Schillerová také potvrdila, že živnostníci, jejichž provozovny nebudou moci otevřít, by měli dostat příspěvek 500 korun za den i v květnu a pak až do 8. června, respektive do data uvolnění opatření.

Vláda se bude po víkendu zabývat i situací lidí, kteří pracují na dohody a teď se ocitli bez příjmů. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je pro ně nicméně nejrychlejší a nejefektivnější pomocí dávka mimořádné okamžité pomoci, o kterou lze žádat na úřadu práce. „Počet takových lidí je maximálně 10 tisíc a jejich situace je velmi rozličná,“ vysvětlila ministryně důvody.

Nejpotřebnější mohou žádat o mimořádnou dávku

Finance

Dodala, že výše dávky není jednotná a ovlivňuje ji např. počet dětí či náklady na bydlení. V nouzi se podle ní mohlo ocitnout i mnoho matek samoživitelek, které na dohodu pracovaly. Po neděli chce zveřejnit manuál, který potřebným ukáže, jak o dávku žádat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám