Hlavní obsah

Česko pošle Itálii a Španělsku ochranné obleky. Zoufale je potřebují, uvedl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika nabídne Itálii a Španělsku 10 tisíc ochranných obleků určených pro zdravotnický personál. Obě jihoevropské země se potýkají s vysokým nárůstem počtu nakažených a obětí nového koronaviru. Dohromady evidují přes 100 tisíc nakažených a přes 10 tisíc obětí.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O nabídce informovali ve čtvrtek na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (oba ČSSD).

„Česká republika nabídne dnes Itálii a Španělsku pomoc formou dodávky 10 tisíc ochranných obleků pro zdravotnický personál,” uvedl Hamáček, podle nějž má nyní Česká republika k dispozici 250 000 ochranných obleků a další jsou na cestě.

„Můžeme si to dovolit a oni je zoufale potřebují...,” doplnil..

„Už jsem mluvil s oběma velvyslanci, jak dar fyzicky předat,” uvedl následně Petříček.

Itálie evidovala ke středečnímu večeru přes 74 tisíc nakažených a 7500 obětí koronaviru, Španělsko kolem 48 tisíc případů nákazy a 3400 mrtvých.

Oběma zemím nabídlo solidární pomoc například i Německo, které se samo rovněž potýká s množstvím nakažených. Německé kliniky také podle DPA přijímají pacienty infikované koronavirem z Francie a Itálie, kteří jsou ve vážném stavu, neboť nemocnice v jejich zemích jsou už kvůli přílivu infikovaných přetížené.

Německo hlásí 5000 nakažených za den. Nejvíc případů má Bavorsko

Koronavirus

Česká republika se potýká s nedostatkem roušek a respirátorů, které potřebují především zdravotníci, kteří jsou v kontaktu s infikovanými. Dodávky se podařilo zajistiti před několika dny z Číny a následně se rozběhl letecký most, během něhož bylo do středy prozatím dodáno zhruba 14 milionů roušek a skoro čtyři miliony respirátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám