Hlavní obsah

Červený kříž nabírá dobrovolníky. Už je jich přes dva tisíce

Novinky, Natálie Lošková, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český červený kříž se aktivně zapojil do pomoci potřebným a momentálně disponuje více než dvěma tisíci dobrovolníků, kteří jsou připraveni pomáhat potřebným, ať už s drobným nákupem nebo vyvenčením psa.

Červený kříž nabírá dobrovolníky. Už je jich přes dva tisíceVideo: Novinky

 
Článek

Před pražským magistrátem vyrostly registrační stany, kam se mohou dobrovolníci přijít zaregistrovat.

„Nejprve se musí ale přihlásit v systému na www.pomahamepraze.cz, my jim pak pošleme elektronickou pozvánku, aby se dostavili osobně, abychom mohli ověřit jejich identitu a zároveň je vybavit ochrannými pomůckami a také návodem, jak mají pomáhat,“ popsal Novinkám krizový manažer Richard Smejkal s tím, že všichni dobrovolníci procházejí instruktáží, jak si správně mýt ruce nebo nasazovat roušku.

Reakční doba do pěti minut

„Ve chvíli, kdy je ověřena totožnost, dostanou kartičku magistrátu s vyznačením jejich jména a údajů osobních, aby kdykoliv byla tato osoba ověřitelná, dostanou ochranné pomůcky a přístup do aplikace. Aplikaci si stáhnou do mobilního telefonu a v tu chvíli my jsme s nimi v kontaktu přes toto distanční medium a oni už potom jenom čekají na zprávu v místě, kde se zrovna nacházejí, že je nějaká potřeba a oni mohou odpovědí přes aplikaci říci ano, já jsem nejblíže a jsem teď disponibilní, jsem teď připraven pomáhat,“ vysvětlil Smejkal.

Foto: Novinky

Dobrovolnické stany Českého červeného kříže před pražským magistrátem.

Pak už to běží jako na drátkách. Dobrovolník se propojí s osobou v nouzi a do pěti minut je celá akce uzavřena. Průměrná reakční doba bývá pod pět minut.

Volný čas

Většina lidí má při home office více času, a tak ho chtějí zužitkovat právě k pomoci druhým.

„Já práci sice mám, jsem doma na home office, každopádně máme takový volnější režim, jsem víceméně závislá na tom, kdy mi přijde nějaký e-mail, a mám spoustu volného času, tak jsem si říkala, že by bylo dobré to nějak zužitkovat,“ řekla Novinkám jedna z dobrovolnic, která je ochotná někomu dojít na nákup nebo i vyvenčit pejska.

Příliš zásadních chyb jsme neudělali, míní ministr Vojtěch

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám