Hlavní obsah

Budeme mezi zeměmi, které pandemii zvládnou nejlépe, tvrdí Slováci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna přijatá opatření na boj s nemocí Covid-19 se ukázala jako velmi adresná a efektivní a Slovensko by mohlo pandemii koronaviru úspěšně zvládnout. Na úterní tiskové konferenci to řekl Martin Smatana, šéf institutu zdravotní politiky, který vypracoval studii možného vývoje nemoci Covid-19 na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf slovenského institutu zdravotní politiky Martin Smatana

Článek

Podle Smatany by mohlo být Slovensko mezi pěti nejúspěšnějšími státy světa, kterým se podařilo efektivně zvládnout současnou pandemii. „Opatření přijatá 16. března vnímáme jako klíčová v tom, že se zastavilo náhodné a rychlé šíření viru. Díky nim jsem se nedostali do exponenciálního růstu,“ konstatoval Smatana. „Další opatření nám pomohla snížit agresivitu šíření viru. To znamená tu reprodukční sílu,“ dodal.

Na Slovensku bylo ve středu večer nakaženo 400 lidí, jeden člověk zemřel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Opatření pomohla oddálit kapacitní limit slovenského zdravotnického systému. „Je to extrémní luxus, který má málokterá země. Jsme přesvědčeni, že se nám tím podařilo vyhnout situaci, jaká je v Itálii, Španělsku nebo v New Yorku,“ zdůraznil Smatana.

Studie předpokládá, že na Slovensku dosáhne pandemie vrcholu v polovině července, kdy by mohly být nakaženy tři procenta populace, co představuje 170 tisíc lidí. Umělou plicní ventilaci by v čase vrcholu pandemie potřebovalo 1030 pacientů, co se přibližuje kapacitám slovenského zdravotnictví.

Slovák s koronavirem zemřel dvě hodiny po propuštění z nemocnice

Koronavirus

V případě, že by Slovensko nepřijalo přísná opatření, podle studie by se nakazila pětina populace, ventilaci by potřebovalo 6000 pacientů a slovenský zdravotní systém by zkolaboval.

Koronavirus v datech: To nejhorší má Evropa stále před sebou

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám