Hlavní obsah

Až 60 procent šiřitelů koronaviru v Itálii jsou lidé bez příznaků, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Epidemii nemoci Covid-19 se v Itálii nedaří zvládnout, podle vědců za to může vysoký počet lidí bez příznaků nebo s netypickými příznaky, kteří nejsou odhaleni a nemoc šíří dál. Jejich počet, který by pomohl ozřejmit rozsah epidemie, však není znám. Experti jej odhadují na 20 až 60 procent ze všech evidovaných případů, upozornila agentura ANSA.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Italští vojáci nakládají rakve, které se hromadí v kostele kvůli koronavirové infekci.

Článek

Dvě studie provedené v Lombardii a v Benátsku sice ukázaly, že počet nakažených lidí bez příznaků je vysoký, ovšem čísla se u obou studií značně lišila. Výzkum v Lombardii vyčíslil jejich počet na dvacet procent, výzkum v Benátsku na 60 procent.

Specialista na infekční choroby ze Saccovy nemocnice v Miláně Massimo Galli považuje dvacet procent za nízké číslo. „Je možné, že Lombardie je zaplavena většinou lidí bez typických příznaků. Pravděpodobně je v této oblasti velký počet nakažených, kteří nejsou zaregistrováni jako pacienti,“ uvedl Galli.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Testovat jen lidi s příznaky s nestačí, apelují vědci

V otevřeném dopise vládě a správám regionů uvedla skupina vědců, že „stávající strategie zadržování infekce jen na základě zjišťování nákazy u lidí s (typickými) symptomy nepostačuje k rychlému omezení šíření infekce v postižené populaci.“ Po zjištění prvních případů by pomohlo odhalení lidí, kteří mohou být nakažení a nemoc dál šířit, zpomalit šíření epidemie.

Šéf Civilní ochrany Angelo Borrelli, který každý den informuje o počtu nových případů, přiznal, že pozitivní asymptomatické případy jsou možné a jejich počet může být vysoký.

Předseda Nejvyššího zdravotnického koncilia Franco Locatelli má ale jiný názor. „Příspěvek lidí s asymptomatickými příznaky k šíření epidemie je rozhodně menší než těch symptomatických,“ tvrdí Locatelli.

Část vědců to však vidí jinak, protože lidé bez příznaků nejsou odhaleni a mohou šířit nákazu mnohem déle.

Až půl milionu nakažených

Fyzik Federico Ricci Tersenghi z římské univerzity Sapienza na stránce Coronavirus - Dati e Analisi Scientifiche (data a vědecké analýzy) uvádí, že počet nakažených může být pět až desetkrát vyšší než odhalená špička ledovce, tedy 250 000 až 500 000 nakažených.

Odhad půl milionu nakažených považuje za realistický i hlavní epidemiolog v oblasti Puglie Pier Luigi Lopalco z univerzity v Sieně. „Je pravděpodobné, že je tu 500 000 pozitivních případů. Ale ty jsou nezaznamenané, protože mají jen mírné nebo zcela netypické příznaky.“

Vyšší počet nakažených by znamenal, že by letalita poklesla na 1,4 až 0,7 procenta, a to podle toho, je-li nakažených čtvrt nebo půl milionu lidí.

Vysoký počet nedetekovaných by současně znamenal, že tvrdá restriktivní opatření jsou nutná.

Reklama

Výběr článků

Načítám