Hlavní obsah

Zelenskyj nepřímo zkritizoval Schrödera a chce jednat s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu v pravidelném nočním projevu nepřímo kritizoval styky bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Napětí na Balkáně a kolem Tchaj-wanu i na Kavkazu jsou podle něj důsledkem nefunkční globální bezpečnostní architektury, prohlásil. Zároveň vyjádřil zájem jednat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Je prostě nechutné, když bývalí představitelé mocných států s evropskými hodnotami pracují pro Rusko, které proti těmto hodnotám bojuje,“ řekl Zelenskyj, aniž by jmenoval Schrödera.

Bývalý německý kancléř spojený s Gazpromem, který byl nedávno v Moskvě, v rozhovoru pro časopis Stern řekl, že si Rusko přeje vyjednat příměří. Schröder uznal, že je válka chybou ruské vlády, svého přátelství s hlavou ruského státu se ale zříci nehodlá.

Schröder po setkání s Putinem: Rusové jsou svolní k příměří, nebojme se ústupků

Evropa

Zelenskyj v projevu znovu obvinil Rusko z porušování mezinárodního práva vedením agresivní války proti Ukrajině. Svět dlouho nechával Rusko, aby mu tyto prohřešky procházely – ať už šlo o anexi Krymu, nebo sestřelení boeingu malajsijských aerolinií nad Donbasem.

„Svoboda každého národa v Evropě i jinde ve světě je křehká. Tuto křehkost lze ochránit pouze společným postupem, a aby to dlouhodobě fungovalo, musí existovat účinná globální bezpečnostní architektura, která zajistí, že žádný stát se již nikdy nebude moci uchýlit k teroru proti jinému státu,“ řekl Zelenskyj.

Situace na Náhorním Karabachu se znovu vyostřila

Blízký a Střední východ

Zelenského zájem o zásah Pekingu

Konfliktní situace na Balkáně a kolem Tchaj-wanu a potenciálně i na Kavkaze jsou důsledkem nefunkční globální bezpečnostní architektury, prohlásil ukrajinský prezident. V rozhovoru s novináři z listu South China Morning Post proto vyzval Čínu, aby využila svého politického a ekonomického vlivu na Rusko k ukončení bojů.

Čína je „silný stát... Je to silná ekonomika... Může tedy Rusko politicky a ekonomicky ovlivňovat. Čína je navíc stálým členem Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl Zelenskyj. Dal najevo zájem o jednání s čínským prezidentem. „Rád bych si promluvil přímo. Se Si Ťin-pchingem jsem mluvil jednou, a to před rokem. Od začátku rozsáhlé agrese 24. února oficiálně žádáme o rozhovor, ale s Čínou jsme zatím žádný rozhovor nevedli, i když si myslím, že by byl užitečný,“ cituje Zelenského BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám