Hlavní obsah

Útok na Vinnycju podnikli Rusové z lodí, obětí je už 23

Kyjev/Moskva

Podle ukrajinského velitelství Jih byl čtvrteční útok na město Vinnycja proveden raketami Kalibr vypuštěnými z moře z lodě u mysu Fiolent na Krymu. Útok na střed poklidného města daleko od fronty si podle posledních údajů vyžádal 23 obětí, mezi nimiž jsou tři děti.

Následky ruského útoku na město VinnycjaVideo: AP

 
Článek

„Z malé raketové lodi u mysu Fiolent byly vypuštěny tři rakety Kalibr, které dopadly na Vinnycju,“ uvedlo velitelství Jih. Mys se nachází nedaleko Balaklavy.

Velitelství ukrajinských vzdušných sil a kancelář prezidenta naopak uvedly, že rakety byly vypuštěny z ponorky v Černém moři. Obě zprávy se nemusejí vylučovat, protože na město letělo pět raket.

Dvě z pěti raket se podařilo sestřelit ukrajinské protivzdušné obraně u vesnice Rachny nedaleko Vinnycje. „Bohužel jen dvě,“ uvedly se smutkem ukrajinské vzdušné síly.

Zasaženo bylo náměstí v centru a úřední budova u bývalého Důstojnického domu, který slouží jako kulturní centrum, i několik obytných domů. Úřad pro mimořádné situace uvedl, že počet obětí stoupl na 23. Hospitalizováno je 64 lidí včetně dvou dětí. V kritickém stavu se nachází pět zraněných.

Na zdravotníky se po útoku obrátilo 115 osob.

Ruský útok ve Vinnycji: Svět obletěla fotografie zabité holčičky v kočárku

Válka na Ukrajině

Malá dívka, která byla při útoku zabita a jejíž snímek obletěl svět, se objevila v roce 2021 ve vánočním videu, kde ukrajinská první dáma rozdávala dárky dětem se speciálními potřebami.

 Akt terorismu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku označil Rusko za teroristický stát: „Každý den Rusko ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, míří raketami na civilní objekty, kde není nic vojenského. Co je to jiného než teroristický útok?“

Přál by si, aby posádka lodi nebo lodí, odkud byly rakety vypuštěny, skončila ve vězení. Bylo by to pro ni to nejlepší místo, řekl prezident.

Ruské vyjádření

Ruská propagandistka Margarita Simonjanová s odvoláním na ruské ministerstvo obrany tvrdí, že cílem raket bylo místo shromáždění nacionalistů. Ministerstvo jí prý na dotaz, kam útok mířil, odpovědělo: „Na Důstojnický dům, tam bylo místo dočasného ubytování nácků.“

Předtím mluvčí ruské armády Igor Konašenkov popíral, že by Rusko raketami útočilo na Vinnycju.

Ukrajinci zveřejnili video holčičky z Vinnycje půl hodiny před smrtí. Mohou si za to sami, zní z Ruska

Válka na Ukrajině
Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pohled na zničené vozy ve městě Vinnycja

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám