Hlavní obsah

Ruský útok ve Vinnycji: Svět obletěla fotografie zabité holčičky v kočárku

Vinnycja
Aktualizováno

Mezi více než dvacítkou obětí barbarského ruského útoku v západoukrajinské Vinnycji jsou nejméně tři děti. Fotografie jednoho z nich, malé holčičky zabité přímo v kočárku, sdílela na Twitteru ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace. Její matka bojuje o život.

Foto: DSNS.GOV.UA/Twitter

Holčička byla zabita, její matka bojuje o život.

Článek

Podle deníku Ukrajinska pravda je na místě aktuálně 22 obětí, číslo už bylo v průběhu dne několikrát aktualizováno, zřejmě tak nebude konečné. Dalších 52 lidí je vážně zraněných a 46 osob se pohřešuje.

Ruské rakety zasáhly také maminku s kočárkem, ve kterém vezla údajně čtyřletou holčičku Lizu . Explicitní fotografie z místa zachycující krví nasáklé golfky a oddělenou končetinu zveřejnila na Twitteru ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace.

Osud matky je nejasný, některé zdroje uvádí, že útok nepřežila, některé informují, že je v péči záchranářů a bojuje o život.

Brutální ruský útok na město na západě Ukrajiny daleko od fronty: 22 mrtvých včetně dětí

Evropa

Zasažena i neurologie

Jedna ze střel dopadla na ulici Zamosťanská, kde sídlí mimo jiné neurologické diagnostické centrum Nejromed. Podle obrázků je v podstatě srovnané se zemí. Nedaleko se nachází také kulturní centrum „Dům důstojníků“, před kterým stojí stíhačka sloužící jako památník ukrajinského letectva.

Foto: Defence of Ukraine/Twitter

Fotografii z následků útoku sdíleli ukrajinští záchranáři.

„Rusko každý den zabíjí civilisty a ukrajinské děti. Rakety směřují na civilní objekty, nikoli vojenské. Co jiného to je, když ne otevřený akt terorismu?“ napsal na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Zabijácká země. Teroristická země,“ doplnil na adresu Ruska.

Útok na Vinnycju ukazuje, že válka se neodehrává pouze na východě země, jak nedávno zaznělo například v české Sněmovně z úst poslance ANO Milana Brázdila. Není přitom neobvyklé, že se v jeden jediný den rozezní letecký poplach téměř ve všech regionech Ukrajiny.

Válka na Ukrajině v současné době není, řekl poslanec ANO

Domácí

Vinnycja je 370tisícové město (počet obyvatel v roce 2021), které se nachází zhruba 200 kilometrů jihozápadně od hlavního města Kyjeva, a je tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny.

Oblastní gubernátor Serhij Borzov podle agentury AP řekl, že ukrajinská protivzdušná obrana další čtyři rakety nad oblastí sestřelila.

Ruské ministerstvo obrany zatím informace ukrajinských úřadů z Vinnycje nekomentovalo. Moskva navzdory množícím se svědectvím a faktům opakovaně popírá, že by cílila na civilisty.

Článek jsme doplnili o aktualizované informace týkající se věku dítěte a stavu její matky.

Reklama

Výběr článků

Načítám