Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Reuters

Vybombardované divadlo v Mariupolu

Článek

1:03 - Informace o použití chemických zbraní ruskou armádou v Mariupolu jsou zatím neověřené. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podle nezávislé běloruské televize NEXTA informoval, že se pracuje na jejich ověření.

0:58 - Služba bezpečnosti Ukrajiny v pondělí oznámila, že zadržela ruského špeha, který pracoval v administrativě bývalého prezidenta Porošenka. Úkolem agenta mělo být získat utajované informace, uvedl The Kyiv Independent.

0:27 - Někteří Gruzíni se obávají, že by mohli být další na řadě jako cíl ruské invaze, pokud Rusko uspěje na Ukrajině, odhalila CNN v reportáži přímo z Gruzie. „Ta hrozba je neustálá. Pro každou zemi v Evropě, nejen Gruzii.“

0:10 - The Kyiv Independent informuje, že podle velitele pluku Azov vykazují tři lidé jasné známky otravy chemickými látkami. Prý nemají žádné „katastrofální následky“ pro jejich zdraví. Pluk Azov dříve informoval o možném použití chemických látek Ruskem proti vojákům i civilistům.

23:58 - Ukrajinská místopředsedkyně vlády Iryna Vereščuková uvedla, že více než sedm set vojáků a tisíc civilistů je uvězněno v ruských věznicích v samozvané Doněcké a Luhanské lidové republice. Zprávu přinesla NEXTA.

23:47 - Podle zdrojů CNN může Putinův režim zvýšit intenzitu útoků na americkou demokracii včetně snahy zasahovat do voleb, a to jako odplatu za podporu Ukrajiny.

23:35 - Deník The New York Times vydal mapu zavražděných civilistů z ukrajinského města Buča. Sestavil ji díky informacím novinářů působících na Ukrajině.

23:20 - Podle polského premiéra Morawieckiho nejsou sankce Evropské unie proti Rusku dost přísné. Nejenže si myslí, že Rusko nedonutily zastavit válku, ale také stimulovaly některé procesy ruské ekonomiky, místo aby ji zruinovaly. Volá po jejich zpřísnění.

23:07 - Francouzský prezident Macron prohlásil, že se do Kyjeva vydá pouze, „pokud to něco způsobí, nikoli jen na diplomatickou návštěvu“. Informoval o tom The Kyiv Independent.

22:45 - Na Ukrajině se dnes humanitárními koridory podařilo evakuovat 4354 lidí, z nichž 556 bylo z obléhaného města Mariupol. Oznámila to místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Vicepremiérka předtím uvedla, že Kyjev a Moskva se na dnešek dohodly na devíti humanitárních koridorech z obléhaných oblastí na východě země.

Podle Vereščukové téměř 3300 evakuovaných pochází ze Záporožské oblasti, jmenovitě Berďansku, Tokmaku a Enerhodaru. Přibližně 500 stovek lidí bylo převezeno do bezpečí z Luhanské oblasti. Podle listu Ukrajinska pravda měli lidé odjet z Mariupolu vlastními automobily.

22:41 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 1 842 civilistů včetně 148 dětí. Dalších 2493 civilistů bylo zraněno (z nich 233 dětí), informuje Vysoký komisař OSN pro lidská práva.

22:31 - Americký prezident Joe Biden se podle svého mluvčího nechystá po vzoru svých evropských protějšků osobně navštívit Ukrajinu.

Do Kyjeva v uplynulých týdnech přijeli naposledy britský premiér Boris Johnson, před nimi šéfa Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo unijní šéf zahraničních věcí Josep Borrell. Jako první delegace představitelů zemí EU dorazili do Kyjeva polský premiér Mateusz Morawiecki, slovinský premiér Janez Janša a český premiér Petr Fiala.

21:51 - Azovův pluk v Mariupolu tvrdí, že ruské síly použili ve městě proti ukrajinským vojákům i civilistům toxickou látku neznámého původu, píše portál Nexta. „Oběti trpí selháváním dýchání,“ uvádí Nexta.

21:38 - Německý kancléř Olaf Scholz odmítá jednání na vlastní pěst při dodávkách zbraní na Ukrajinu. Podle něj je bude Berlín i nadále koordinovat s EU.

21:03 - V řádném termínu se na čtyřleté maturitní obory přihlásilo 79 600 českých uchazečů. V mimořádném termínu, určeném pro uprchlíky z Ukrajiny, který vypršel v pátek, to je zatím podle Cermatu 1281 fyzických osob, přičemž by se teoreticky mohl hlásit téměř pětinásobek. Řada Ukrajinců odpovídajícího věku se zřejmě teprve aklimatizuje, ale na některých školách jsou prý odmítáni.

Ukrajince u přijímaček na SŠ leckde nechtějí

Domácí

20:28 - Francie vyhostí ze země šest ruských diplomatů, kteří podle ministerstva zahraničí působili v zemi jako špioni proti francouzským národním zájmům.

20:15 - Šedesátiletý ruský armádní generál Alexandr Dvornikov má nově vést operace na Ukrajině. Zprávu stanice BBC sice ruská média nepotvrdila, ale taky nevyvrátila. Dvornikov má ze Sýrie značné zkušenosti s koordinací řady velmi rozdílných jednotek a s jejich leteckou podporou.

Ruské invazi na Ukrajině bude velet nový generál. Dvornikov má zkušenosti už ze Sýrie

Evropa

20:09 - Někdejší italský premiér Silvio Berlusconi prohlásil, že ho hluboce zklamalo a zarmoutilo chování jeho přítele, ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putin mě zarmoutil, připustil Berlusconi

Evropa

20:07 - Do Kyjeva se vrátilo diplomatické zastoupení Evropské unie, píše list The Kyiv Independent. Kvůli ruské invazi se dočasně přesunulo do Polska. Provoz svých ambasád už v Kyjevě obnovilo i několik evropských zemí poté, co se Rusové zkraje dubna stáhly z okolí ukrajinského hlavního města.

19:50 - Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského shromažďuje desítky tisíc vojáků k další ofenzivě na východě Ukrajiny, kde podle něj zemi čeká rozhodující bitva. Ukrajinská strana očekává, že může začít brzy. Podle serveru BBC se na východ přesouvají ruské jednotky, které se před zhruba dvěma týdny stáhly od Kyjeva do Běloruska.

Zelenskyj: Rusko na východě Ukrajiny shromažďuje tisíce vojáků k další ofenzivě

Válka na Ukrajině

19:48 - Dvě třetiny všech ukrajinských dětí musely po ruské invazi utéct ze svých domovů a mnohým z těch, které zůstaly, hrozí nedostatek jídla. Na jednání Rady bezpečnosti OSN věnovaném zejména situaci žen a dětí po ruském vpádu na Ukrajinu to řekl vysoký činitel Dětského fondu OSN (UNICEF) Manuel Fontaine.

Dvě třetiny ukrajinských dětí jsou po invazi mimo domov, zaznělo na RB OSN

Válka na Ukrajině

19:32 - Sankce uvalované na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu by mohly vést k jednomu z největších výpadků dodávek ropy v historii, který by bylo téměř nemožné nahradit z jiných zdrojů. Představitelům Evropské unie to dnes podle agentury Reuters sdělila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

19:27 - Ve městě Mariupol na východě Ukrajiny podle jeho starosty za týdny ruského ostřelování zemřelo přes 10 tisíc civilistů, uvedla agentura AP.

V Mariupolu zemřelo už přes 10 tisíc civilistů

Válka na Ukrajině

19:11 - Šéfové diplomacií členských států EU na pondělní Radě pro zahraniční věci v Lucemburku otevřeli debatu o šestém sankčním balíčku vůči Rusku. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského není tato debata jednoduchá, ale politická vůle k tomu zastavit válku na Ukrajině je. Stále se ale čeká například na změnu postoje Německa.

Lipavský: Debata o sankcích není vůbec jednoduchá, ale politická vůle v EU je

Domácí

18:51 - Jedinou otevřenou platformou pro mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou jsou další jednání v Turecku. Předanou výzvu ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského pro přímé rozhovory ruský prezident Vladimir Putin odmítl. Po osobním jednání s Putinem v Moskvě to prohlásil rakouský kancléř Karl Nehammer.

Rakouský kancléř v Moskvě nepochodil. Rusové přímá jednání odmítají a chystají úder

Válka na Ukrajině

18:29 - Příběhy z okupovaných ukrajinských vesnic a měst přináší list The Economist. „Po určitou dobu byli vesničané nuceni obývat sklepy s těly lidí, kteří tam zemřeli, ale nebyl způsob, jak jejich těla dostat z úkrytu ven.“

18:07 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že země bude pokračovat v jednání s představiteli Ukrajiny, ale nepřestane s útoky v zemi. Lavrov rovněž odmítl nařčení jeho země z páchání válečných zločinů na Ukrajině, objevené masové hroby civilistů označil za „zinscenované“.

17:54 - Psychickou podporu v ukrajinštině a ruštině mohou uprchlíci nově získat na terapeutické lince Sluchátko. Psychologové a terapeuti jsou jim k dispozici každý den od 9:00 do 18:00 na čísle 212 812 540. Volající hradí poplatek za telefonní hovor, za terapeutickou pomoc se neplatí. ČTK to sdělili zástupci linky.

17:27 - Všechny země EU omezují závislost na ruských energiích a plánují ukončení jejich odběru, řekl vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Ministři zahraničí se ale na embargu neshodli.

17:23 - Litevská premiérka Ingrida Simonytová navštívila ukrajinské město Borodjanka, které čelilo masivní ruské ofenzívě.

17:12 - Rusko posiluje svoji přítomnost v Donbasu a zvyšuje tam zásobování, podle USA se však nejedná o začátek nové ofenzivy, řekl vysoký činitel Pentagonu.

17:06 - Proruští separatisté oznámili, že mají pod kontrolou přístav v ukrajinském Mariupolu, uvedla agentura TASS. Druhá strana bojů informaci nepotvrdila.

Proruští separatisté oznámili ovládnutí přístavu u Mariupolu

Válka na Ukrajině

17:04 - Podle rakouského kancléře Karla Nehammera jeho cesta do Ruska nebyla přátelskou návštěvou. Rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem označil za velmi přímý, otevřený a tvrdý.

Bylo to tvrdé. Nebyla to přátelská návštěva, popsal rozhovor s Putinem rakouský kancléř

Válka na Ukrajině

16:57 - Patnáctiletý ruský pilot Arťom Severjuchin o víkendu vyhrál mistrovství Evropy v motokárách v portugalském Algarve. Na stupních vítězů se během italské hymny bouchl do srdce a začal hajlovat. Následně se pak začal mohutně smát.

16:52 - Ukrajinská a ruská rodina ponesou společně kříž na jednom ze zastavení tradičního obřadu křížové cesty, který se uskuteční za účasti papeže Františka tento pátek u římského Kolosea. Vatikán v podrobnostech k velkopátečnímu procesí rovněž uvedl, že obě rodiny požádají Boha o usmíření mezi jejich národy.

16:43 - Spolu s příchodem tisíců válečných uprchlíků do Česka se výrazně zvýšila poptávka po kurzech českého jazyka. Některé jazykové školy Ukrajincům nabízejí výuku češtiny zdarma. Učit se bezplatně česky uprchlíci mohou například také v integračních centrech nebo v rámci kurzů, které připravily kraje.

Ukrajinci se chtějí učit česky, jazykové školy jim nabízejí kurzy zdarma

Domácí

16:07 - Společnost Huawei patřila ještě před pár lety mezi tři nejúspěšnější prodejce smartphonů na světě. Kvůli americkým sankcím se ale prodeje dramaticky propadly. Spásou by pro podnik mohl být tak trochu paradoxně válka na Ukrajině, jak upozornil server Fortune.

Válka na Ukrajině hraje do karet čínskému mobilnímu gigantu

Mobil

16:05 - Jihovýchodní ukrajinský Mariupol byl od začátku války zřejmě nejpostiženějším městem ruské vojenské invaze. Od začátku války ho bránili členové 36. brigády námořní pěchoty. Čtyřicet sedm dní v kuse. Těmto obráncům teď ale dochází munice, zdroje i síly.

Obráncům Mariupolu dochází munice. Ukrajinci, vzpomínejte na nás v dobrém

Válka na Ukrajině

15:43 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) posílá na Ukrajinu další humanitární pomoc, jde o 127 tun potravin ze skladů správy rezerv. SSHR zajistí dopravu na Ukrajinu vlastní technikou. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

15:41 - Speciální vojenská operace, jak Rusko nazývá válku, kterou rozpoutalo na Ukrajině, má nyní nové poslání. Tím má být ukončení bezohledného kurzu naprosté americké dominance ve světě. V rozhovoru pro televizní kanál Rossija 24 to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov má nový cíl války na Ukrajině. Tentokrát je to ukončení dominance USA na světě

Evropa

15:26 - Na Ukrajinu v pondělí dorazili francouzští policejní vyšetřovatelé, kteří mají pomoci zajistit důkazy o možných válečných zločinech. Jejich práce by mohla pomoci s přípravou na proces před mezinárodním tribunálem. Informoval o tom server France 24.

15:11 - Kanada v pondělí oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zavádí sankce proti společnostem spadajícím do ruského obranného průmyslu, a zkoumá možnosti dalších opatření. Informuje o tom agentura Reuters.

15:05 - Rusko sice oznámilo, že mění cíl své ofenzívy na Ukrajině, kterým nyní má být získání kontroly nad Luhanskou a Doněckou oblastí, čečenský prezident Ramzan Kadyrov ale tvrdí, že jimi to neskončí. Podle něj pak přijde na řadu i hlavní město Ukrajiny Kyjev.

Kadyrov: Zabereme i Kyjev. Je to úkol od drahého prezidenta Putina

Evropa

14:57 - Ukrajinská armáda se ve zdevastovaném Mariupolu připravuje na „poslední bitvu“, jednotce dochází munice. Přístav na březích Azovského moře je v ruském obležení už více než 40 dní.

14:53 - V Česku začala vysílat ukrajinská televizní stanice 1+1. Zpravodajský kanál by měl umožnit ukrajinským občanům v Česku získávat informace o dění v domovské zemi v jejich rodném jazyce.

14:30 - Do programu stáží, který před měsícem spustila Akademie věd ČR, se zatím přihlásilo přes 30 vědců a vědkyň z Ukrajiny. Akademie už schválila 22 žádostí o stáž, jak v neděli sdělil David Honys, který má v AV ČR na starost mezinárodní spolupráce.

Akademie věd už schválila 22 stáží pro Ukrajince

Věda a školy

14:01 - Chorvatské ministerstvo zahraničí kvůli ruské invazi na Ukrajině vyzvalo 24 pracovníků ruské ambasády, aby opustili zemi, informuje agentura Reuters.

13:57 - Německý list Die Welt přijal jako svou zpravodajku ruskou novinářku Marinu Ovsjannikovovou. Žena se před časem se dostala na titulní stránky novin, když protestovala v živém vysílání státní televize proti ruské invazi na Ukrajinu. S odvoláním na německou mediální skupinu Axel Springer to uvedla agentura Reuters.

13:45 - Německá armáda chystá evakuační let pro zraněné ukrajinské civilisty, jedná se o první podobnou akci od začátku ruské invaze na Ukrajině. Podle CNN to uvedl mluvčí Bundeswehru.

Armádní speciál Airbus A310 MedEvac zamířil v pondělí z vojenské základny u Kolína nad Rýnem. Zamíří do polského Řešova, které leží přibližně 90 kilometrů od ukrajinských hranic.

12:33 - Další rozšiřování NATO, včetně eventuálního vstupu Finska a Švédska do aliance, nepřispěje k bezpečnosti v Evropě, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Další rozšiřování NATO nepřispěje k bezpečnosti v Evropě, varoval Peskov

Evropa

11:56 - Rusku se údajně podařilo zničit raketami Kalibr systém protivzdušné obrany dalekého dosahu S-300, který byl dodán na Ukrajinu z Evropy. Podle listu Izvestija šlo o systém dodaný minulý týden ze Slovenska. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Slovenský premiér Eduard Heger zprávu označil za hoax.

Rusko tvrdí, že zničilo systém S-300 dodaný z Evropy. Slovensko to popírá

Evropa
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko prý zničilo základnu nacionalistů Dněpr, kam nedávno dorazili zahraniční žoldáci.Video: Reuters

11:54 - Při ruském útoku na město Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny byly pravděpodobně zabity desítky tisíc lidí. Podle agentury Reuters to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu k jihokorejského parlamentu.

V Mariupolu byly zabity desetitisíce lidí, řekl Zelenskyj

Evropa

11:03 - Ruská armáda sestřelila u Izjumu dva ukrajinské letouny Su-25, uvedl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

10:36 - Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o zhruba 19 500 vojáků, uvedla v pondělí ukrajinská armáda. Za poslední den ukrajinské ozbrojené síly zabily mimo jiné přibližně 200 ruských vojáků, zničily dva letouny, tři tanky, pět dělostřeleckých systémů, tři salvové raketomety a 12 bojových obrněných vozidel nepřátelských sil, napsal server Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany naopak informuje o růstu ztrát ukrajinských sil a mimo jiné také tvrdí, že u města Dnipro zlikvidovalo čtyři odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany S-300, který Ukrajině dodala jedna z evropských zemí. Slovenský premiér, jehož země systém Kyjevu dodala, to na Twitteru označil za hoax.

10:19 - Kyjev a Moskva se dohodly na devíti humanitárních koridorech z obléhaných oblastí na východě Ukrajiny. Osobními vozy budou moci lidé odjet i z Mariupolu.

9:45 - Česko vydalo od začátku války na Ukrajině 279 229 speciálních víz lidem, kteří byli zasaženi ruskou invazí. V neděli jich přibylo 2572, uvedlo vnitro.

9:16 - Banka Société Générale chystá odchod z Ruska. Dohodla se na prodeji svého podílu v Rosbank a dceřiných pojišťovacích firmách tohoto ruského věřitele.

8:54 - Německá armáda vypravila v pondělí speciální letoun pro přepravu Ukrajinců zraněných ve válce. Airbus A310 MedEvac v pondělí ráno odstartoval z Cologne-Wahn do Rzeszowa v jihovýchodním Polsku, aby odtamtud přivezl děti a dospělé na ošetření do Německa. Město Rzeszow je asi 90 kilometrů od ukrajinských hranic.

8:31 - Ukrajinská ekonomika v letošním roce klesne o 45,1 procenta, protože ruská invaze uzavřela podniky a snížila vývoz, odhadla Světová banka.

8:13 - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko upozornil, že navzdory stažení ruských jednotek od metropole nevylučuje, že se ji Rusové opět pokusí dobýt rychlým útokem „během dvou dnů“.

8:02 - V noci na pondělí bylo ostřelováno další nádraží na východě Ukrajiny. Uvedly to ukrajinské dráhy, ale místo palby neupřesnily. Podle představitele drah Oleksandra Kamyšina Rusko záměrně útočí na železniční síť.

7:58 - Rusko by mohlo podniknout provokaci na území separatistickém území Podněstří v Moldavsku. Varoval před tím v pondělí ukrajinský generální štáb.

Ukrajina varuje před ruskou provokací v Podněstří

Evropa

7:12 - Ukrajinským silám se podařilo odrazit ruský útok v Luhanské oblasti vedený na Zolote. Ruské síly ale ostřelují všechna města v Luhanské oblasti, uvedl vojenský správce Serhij Hajda. Ostřelovány byly zejména Lysyčansk, Severodoněck a Kremenné, u něhož chytila suchá tráva na několikahektarové louce.

6:36 - Od začátku ruské invaze přišlo o život nejméně 1793 civilistů, dalších 2439 civilistů utrpělo zranění, potvrdil úřad vysoké komisařky OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Charkova odklízejí trosky z domů po nedávném ostřelováníVideo: Reuters

6:19 - Litva bude učit ukrajinské vojáky, jak zacházet s vojenským vybavením od Západu, píše televize Nexta.

5:33 - Společné financování dalších zbraní pro Ukrajinu bránící se ruské agresi projednají v pondělí ministři zahraničí zemí Evropské unie.

5:02 - V řadě ukrajinských měst znovu zní sirény varující před hrozbou raketových útoků.

4:35 - Reportéři z agentury AFP v neděli doprovázeli evakuační vlak z východu Ukrajiny do Lvova, který vypravila organizace Lékaři bez hranic.

Foto: Genya Savilov/AFP, Profimedia.cz

Těžké zranění utrpěla i 77letá žena z vesničky nedaleko Luhansku.

4:24 - Skoro dvě stovky duchovních ukrajinské pravoslavné církve podřízené moskevskému patriarchátu se podepsaly pod prohlášení žádající postavit hlavu ruské pravoslavné církve, moskevského patriarchu Kirilla za jeho podporu válce proti Ukrajině před mezinárodní církevní soud. Uvedl to na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na facebook jednoho z prelátů ukrajinské církve Andrije Pinčuka.

3:21 - Finsko a Švédsko se v létě chystají vstoupit do NATO, píše britský list The Times s odvoláním na americké zdroje.

Finsko a Švédsko se v létě chystají vstoupit do NATO, píše list

Válka na Ukrajině

2:46 - Čečenský vládce Kadyrov ve svém příspěvku na sociální sítí Telegram uvedl, že ruské jednotky neplánují útoky pouze na Mariupol, ale chystá se další ofenziva na ostatní velká města včetně Kyjeva, Luhansku a Doněcku.

2:02 - Ukrajinským městem Mykolajiv otřásla v noci na pondělí mohutná exploze, zatím není jasné, co ji způsobilo, uvedla televize Nexta.

1:34 - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj varoval, že v ruská vojska přejdou k rozsáhlejším operacím na východě Ukrajiny. Rusové mohou použít ještě více raket a ještě více bomb.

Zelenskyj čeká ještě větší boje na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

1:22 - Ruské jednotky v neděli dosáhly územních zisků v okupovaném Mariupolu. Zbývající dvě ukrajinské jednotky se Rusům povedlo izolovat.

0:44 - Evropská unie by mohla přehodnotí svůj postoj k přechodu na obnovitelné zdroje energie. Důvodem by mohla být snaha postupně ukončit dovoz ruské ropy a plynu. Vyplývá to z vyjádření místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám