Hlavní obsah

Válka na Ukrajině hraje do karet čínskému mobilnímu gigantu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Peking

Společnost Huawei patřila ještě před pár lety mezi tři nejúspěšnější prodejce smartphonů na světě. Kvůli americkým sankcím se ale prodeje dramaticky propadly. Spásou by pro podnik mohla být tak trochu paradoxně válka na Ukrajině, jak upozornil server Fortune.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně

Článek

V roce 2018 zaplňovaly světová média titulky o tom, že Huawei předstihl v prodejích společnost Apple, a stal se tak po Samsungu druhým největším výrobcem smartphonů na světě.

Už o rok později ale čínskou firmu zasáhly americké sankce, kvůli čemuž popularita jejich produktů začala dramaticky klesat. V nejnovějších statistikách analytické společnosti IDC se tak Huawei již od loňského roku samostatně neobjevuje – stejně jako další méně úspěšní výrobci je zahrnut v kategorii „ostatní“.

Huawei stále patří mezi mobilní giganty, úspěch ale slaví především na domovském trhu, nikoliv na Západě.

Huawei předstihl Apple, je druhým největším výrobcem mobilů

Mobil

Vlastní systém Harmony OS

A není se čemu divit. Poté, co administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa čínskou firmu v květnu 2019 zařadila na černou listinu kvůli „obavám o národní bezpečnost“, jí bylo vlastně znemožněno nakupovat důležité technologie amerického původu.

Kvůli americkým sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei navíc vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Huawei představil vlastní operační systém. Půjde s ním proti Androidu i Windows

Software

Mobily i síťové prvky pro operátory 

A právě přístroje značky Huawei společně s operačním systémem, který není závislý na amerických společnostech, by mohly být nyní v Rusku velmi populární. Prakticky všichni přední výrobci Západu se totiž již z ruského trhu stáhli a Huawei by mohl místo po nich zaplnit.

A to nejen, co se týče mobilních telefonů, ale také v otázce klíčových technologií mobilních operátorů.

„Dva hlavní světoví konkurenti Huawei – švédská společnost Ericsson a finská Nokia – se oba stáhli z Ruska poté, co prezident Vladimir Putin      24. února vyslal na Ukrajinu invazní síly. To způsobilo, že se Rusko snaží zaplnit velké mezery ve své ekonomice.

Jedna naléhavá díra je v ruské bezdrátové technologii, včetně zavádění sítí 5G, které výrazně zaostávají za ostatními zeměmi. První 5G sítě jsou naplánovány na začátek příštího roku,“ komentoval nastalou situaci server Fortune s tím, že se v Rusku otevírá cesta právě pro Huawei.

Potenciálu na ruském trhu si je vědoma evidentně i společnost Huawei. List Financial Times upozornil, že jen v posledních týdnech byly v Rusku vypsány firmou desítky nových pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám