Hlavní obsah

Kadyrov: Zabereme i Kyjev. Je to úkol od drahého prezidenta Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Groznyj

Rusko sice oznámilo, že mění cíl své ofenzívy na Ukrajině, kterým nyní má být získání kontroly nad Luhanskou a Doněckou oblastí, čečenský prezident Ramzan Kadyrov ale tvrdí, že jimi to neskončí. Podle něj pak přijde na řadu i hlavní město Ukrajiny Kyjev. Před dalším pokusem Rusů rychle se zmocnit Kyjeva varoval i jeho starosta Vitalij Kličko.

Rusko obsadí Kyjev i další ukrajinská města, oznámil KadyrovVideo: AP

 
Článek

„Dostal jsem všechny zprávy od všech velitelů a dostal jsem od nich mapy. Cíle úkolů jsou jasné a my už začínáme pracovat konkrétně,“ řekl Kadyrov na videu zveřejněném na Telegramu. Při svých slovech hýbal mapami na stole.

„Naše ofenzíva bude nejen v Mariupolu, ale ve všech dalších obcích a městech,“ pokračoval. „Luhansk a Doněck budou první v řadě zcela osvobozených. Takový je úkol daný vrchním velitelem, naším drahým prezidentem Vladimirovičem Putinem. A potom zabereme Kyjev a všechna ostatní města,“ prohlásil.

Kadyrov sám sebe usvědčil ze lži fotkou z „ukrajinské“ benzínky

Evropa

Podle něj však nejde o ovládnutí měst. „Naším cílem není obsadit města, naším cílem je zničit tyto banderovce, nácky a šajtány, jak jim říkají muslimové v Čečensku,“ dodal Kadyrov, přičemž použil arabské slovo šajtán (tj. satan) pro ďábla.

Útoku se bojí kyjevský starosta i generál 

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko upozornil, že navzdory nedávnému stažení ruských jednotek od metropole není vyloučeno, že se ji Rusové opět pokusí dobýt rychlým útokem během dvou dnů.

„Očekáváme, že se ruská vojska vrátí a zaútočí na ukrajinské hlavní město. To, že se nepřítel stáhl od Kyjeva, neznamená, že se vzdal cíle zmocnit se hlavního města. Musí být připraveno k obraně,“ řekl starosta Kyjeva v rozhovoru s televizí ABC, kterého se účastnil i jeho bratr.

U Kyjeva objevili další masový hrob

Válka na Ukrajině

Ukrajinský brigádní generál Oleksandr Hruzevyč se také domnívá, že po přeskupení sil se Rusko pokusí podruhé zaútočit na Kyjev, i když nyní soustředilo své síly na Donbasu. „Nyní přesměruje svoje síly, aby dosáhlo alespoň jednoho cíle. Pochybuju, že bude úspěšné, ale je tu pravděpodobnost, že se pokusí o druhý útok na Kyjev,“ řekl Hruzevyč.

Pro zbylé síly je podle něj jednoznačně jednou z možností vývoje druhý pokus zmocnit se metropole, aby pak mohly hovořit o vítězství. Zmínil však, že třetinu vojsk, které ohrožovaly Kyjev, zničili ukrajinští obránci a třetina se přesunula přes Bělorusko na Donbas. Poslední třetina pak zůstala na území Běloruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám