Hlavní obsah

V Mariupolu byly zabity desetitisíce lidí, řekl Zelenskyj

Kyjev/Soul

Desetitisíce lidí byly zabity při ruském útoku na přístav Mariupol, řekl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k jihokorejským poslanců. Žádal v něm o vojenskou pomoc.

Foto: Chung Sung-Jun, ČTK/AP

Jihokorejští zákonodárci sledují projev ukrajinského prezidenta.

Článek

„Mariupol byl zničen, jsou tam desetitisíce mrtvých. Navzdory tomu však Rusové nezastavují svou ofenzívu,“ řekl Zelenskyj ve videoprojevu přenášeném na dálku.

Agentura Reuters napsala, že vzhledem k situaci ve městě nemůže ověřit počet obětí, který uvedl Zelenskyj, když žádal o vojensku pomoc

Žádost o zbraně

„Korejská republika může pomoci Ukrajině,“ řekl Zelenskyj. „Jižní Korea má vojenské vybavení, které může zastavit ruské lodě a střely. Ukrajina potřebuje různou vojensku techniku od letadel po tanky,“ dodal prezident.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na trosky, co zbyly z MariupoluVideo: Reuters

Už v pátek spolu mluvili jihokorejský ministr obrany Su Wuk a jeho ukrajinský protějšek Oleksij Reznikov. Ten poděkoval za poslanou humanitární pomoc. Podle pondělního sdělení jihokorejského ministerstva obrany požádal o protiletadlové střely.

Zákaz vývozu elektroniky

Jižní Korea vyrábí střely země-vzduch středního doletu KM-SAM Čcholme vyvinuté za ruské pomoci, ruční protiletadlové střely s infračerveným naváděním KP-SAM Chiron a transportér s protiletadlovými rychlopalnými děly K30 Biho.

Zelenskyj čeká ještě větší boje na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Jižní Korea také vyrábí cvičná a lehká bitevní letadla T/TA-50 50 Golden Eagle odvozená od strojů F-16, která nabízí i Slovensku, a jeden z nejlepších tanků na světě K-2.

Země uvalila na Rusko sankce zaměřené proti ruským bankám. Také zakazuje vyvážet do Ruska jihokorejské strategické produkty, jako je elektronika, polovodiče, informační a komunikační technologie, senzory a lasery či námořní a letecké přístroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám