Hlavní obsah

Dvě třetiny ukrajinských dětí jsou po invazi mimo domov, zaznělo na RB OSN

Dvě třetiny všech ukrajinských dětí musely po ruské invazi utéct ze svých domovů a mnohým z těch, které zůstaly, hrozí nedostatek jídla. Na jednání Rady bezpečnosti OSN věnovaném zejména situaci žen a dětí po ruském vpádu na Ukrajinu to řekl vysoký činitel Dětského fondu OSN (UNICEF) Manuel Fontaine.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, na snímku z 11. března 2022 v uprchlickém centru v polském Přemyšlu.

Článek

Na schůzi svolané z iniciativy USA a Albánie vystoupila rovněž ředitelka Subjektu OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women) Sima Bahousová, která, stejně jako Fontaine vyzvala k co nejrychlejšímu ukončení války.

Podle Fontainea zůstalo v domovech na Ukrajině 3,2 milionu dětí, „z nichž polovině hrozí, že nebudou mít dostatek jídla“.

Národní divadlo pořádá lekce baletu pro ukrajinské děti

Domácí

„Situace je nejhorší ve městech jako Mariupol a Cherson, kde jsou děti a jejich rodiny nyní již týdny bez tekoucí vody, bez hygienických zařízení, bez pravidelného zásobování jídlem a bez zdravotní péče,“ dodal činitel UNICEF, který se minulý týden vrátil z cest v oblasti.

Stovky škol a dalších vzdělávacích zařízení podle něj čelily útokům nebo jsou využívány k vojenským účelům. „Další pak slouží jako úkryty pro civilisty,“ dodal.

Výpadky ve vzdělávání podle něj postihly 5,7 milionu ukrajinských dětí a 1,5 milionu vysokoškoláků.

Prostřelil mi kapuci, řekl chlapec, který přežil v Buči

Válka na Ukrajině

Ředitelka UN Women Bahousová Radě bezpečnosti řekla, že se hromadí stále více svědectví o znásilněních a dalších sexuálních zločinech vůči ukrajinským ženám.

„Kombinace masivního vysídlování s velkou přítomností branců a žoldnéřů a veřejně prokázaná brutalita vůči ukrajinským civilistům rozeznívá všechny varovné signály,“ řekla.

„Tato válka musí přestat. Hned,“ dodala s tím, že je nutné zahájit nezávislé vyšetřování sexuálních zločinů na Ukrajině.

Zabíjení, znásilňování matek před očima dětí, rabování. Obhájkyně lidských práv popisují ruské zločiny

Válka na Ukrajině

OSN zatím potvrdila úmrtí 142 ukrajinských dětí od začátku ruské invaze, skutečná čísla budou ale podle expertů výrazně vyšší. Zraněných dětí OSN eviduje 229.

„Děti jsou nevinné, vždycky. Přestaňte je zabíjet. Přestaňte ničit jejich budoucnost. Zastavte válku!“ řekla směrem k Rusku vyslankyně Norska při OSN Mona Juulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám