Hlavní obsah

Ukrajince u přijímaček na SŠ leckde nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V řádném termínu se na čtyřleté maturitní obory přihlásilo 79 600 českých uchazečů. V mimořádném termínu, určeném pro uprchlíky z Ukrajiny, který vypršel v pátek, to je zatím podle Cermatu 1281 fyzických osob, přičemž by se teoreticky mohl hlásit téměř pětinásobek. Řada Ukrajinců odpovídajícího věku se zřejmě teprve aklimatizuje, ale na některých školách jsou prý odmítáni.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

„Mám 31 přihlášek od ukrajinských studentů. Někde jim prý říkali, že už je neberou, což je v rozporu se zákonem. Říkali jim, ať přihlášku ani nepodávají, protože by je stejně nevzali, i když udělají ty zkoušky. To mě zklamalo, skoro je to hnusné,“ řekl Právu ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia v Praze Radko Sáblík (ODS), poradce ministra školství.

Na maturitní obory se hlásí 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Věda a školy

Podle statistik ministerstva vnitra je v České republice uprchlíků z Ukrajiny ve věku 15 až 17 let registrováno dohromady 19 284. Hrubým odhadem by zde mělo být kolem 6,4 tisíce adeptů na první ročník středoškolských studií nebo učilišť.

Sáblíkova škola je už na hraně svých kapacit. U přijímaček má tradičně vysoký převis zájemců, třídy jsou naplněné po 30 studentech. Přesto už od vypuknutí války přijala deset Ukrajinců.

Ukrajinské děti „válčí“ v polských školách

Zahraniční

Neznalost češtiny

„Jsme v kontaktu s organizacemi z Prahy i středních Čech, které se o uprchlíky starají a s umístěním na SŠ mají problémy. I od ředitelů základních škol, kteří se snažili žáky někam uplacírovat, vím, že se na mnoha SŠ setkávali s velmi nevraživým přístupem,“ popsal Sáblík. Podle něj si ředitelé nechtějí dělat problémy s překonáváním jazykové bariéry.

Narychlo schválený zákon Ukrajincům umožňuje u přijímaček skládat pouze test z matematiky, a to v ukrajinštině či angličtině. Na vypracování budou mít 20 minut navíc. Test z češtiny se jich netýká, ale škola by měla u pohovoru zmapovat jejich znalost češtiny, zda jsou schopni studia v tomto jazyce. Zde žádná povinná kritéria nebyla vypsána.

Šéf STEM: Silně proruských Čechů jsou 4 procenta. Většina podporuje přijímání Ukrajinců

Domácí

„Psal jsem kolegům, aby byli vstřícní, že do září mají Ukrajinci prostor se něco naučit. Po měsíci pobytu zvládnout zkoušku z češtiny, to je přece blbost,“ uvedl Sáblík. Ministerstvo školství vypsalo dotační programy na jazykové kurzy právě pro mládež ve věku 14 až 18 let. Využít je mohou třeba školy, obce či kraje.

Pro řadu škol je ale aktuální jazyková bariéra Ukrajinců zásadní. Tak to vidí i šéf Unie školských asociací a ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček. „Největší problém je, že musíme ověřit znalost jazyka, zda je dítě schopno studovat daný obor, což je pak i otázka bezpečnosti. A já to musím ověřit hned v rámci přijímacího řízení, ne až v srpnu,“ popsal Zajíček.

Náš stát je Šárka, říkají uprchlíci na faře v Soběhrdech

Domácí

Budou i další termíny

Podle něj mohou Ukrajinci využít dalších termínů přijímaček, které spousta škol vypisuje a u kterých už není třeba psát státní testy. Některé školy, o které není velký zájem a mají volná místa, vypisují termíny přijímaček i v létě. Podle Sáblíka ale není nač čekat.

„Na základních školách se zřizují adaptační skupiny, ale i ti starší potřebují zapadnout mezi vrstevníky. Měli bychom si uvědomit, že ti lidé jsou ve zcela bezprecedentní situaci a jsou na tom psychicky velice špatně. Na Ukrajině mají příbuzné a sami mají za sebou těžké zkušenosti,“ uvedl.

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Věda a školy

„Máme tady třeba sedmnáctiletého studenta, který se svým jedenáctiletým bráchou utíkal z Charkova, a s matkou se potkali až v Praze, protože ta byla někde jinde v zahraničí,“ dodal Sáblík.

Reklama

Výběr článků

Načítám