Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Další tělo je vyzvedáváno z masového hrobu u kostela v Buči.

Článek

23:26 - Záběry ze sociálních sítí ukazují zkázu v Mariupolu, který je jedním z hlavních cílů ruského ostřelování.

22:27 - Ukrajinská vláda vyčlenila 32 milionů dolarů na rekonstrukci zničené infrastruktury. Kyjevská oblast dostane téměř polovinu, tedy 13 milionů dolarů. Černihovská a Sumská oblast dostanou každá po osmi milionech, pro Žytomyrskou oblasti jsou vyčleněny tři miliony dolarů, napsal server deníku Ukrajinska pravda.

22:19 - Z válečných zón bylo v neděli evakuováno přes 2800 lidí. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové dorazilo do Záporoží přes 2400 lidí z měst na jihu regionu okupovaných Ruskem.

20:19 - Ukrajina chce letos osít 70 až 80 procent zemědělské půdy. Podle ukrajinského ministerstva zemědělství bude téměř 40 procent plochy využito pro domácí spotřebu, zbytek lze vyvézt.

18:19 - Rakouský kancléř Karl Nehammer (ÖVP) se má v pondělí odpoledne setkat v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kancléř chce pomoci s dialogem mezi Ukrajinou a Ruskem. Nehammer plánuje, že se během jednání bude věnovat i „válečným zločinům“ na Ukrajině.

16:58 - V jihoukrajinském městě Cherson, které ruská armáda obsadila před několika týdny, v neděli lidé demonstrovali proti ruské okupaci. Server BBC napsal, že protest zřejmě rozehnala armáda.

16:16 - Stovky lidí se v německém Hannoveru a Frankfurtu účastnily demonstrací proti ruské invazi na Ukrajinu. V obou městech manifestovalo i několik stovek Rusů, kteří protestovali proti údajné diskriminaci rusky mluvících občanů a také za mír.

15:30 - Ukrajina doposud identifikovala kolem 500 osob podezřelých z válečných zločinů spáchaných od začátku ruské invaze. Řekla to ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová.

15:25 - Téměř miliarda korun se sešla na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, sdělila ambasáda.

14:41 - Slovensko jedná s Ukrajinou o dodávce samohybných houfnic Zuzana. Na rozdíl od darovaného systému S-300 by mělo jít o prodej, uvedl ministr obrany Jaroslav Naď.

13:56 - Letiště v Dněpru, třetím největším městě Ukrajiny, je pod raketovým útokem, oznámila ukrajinská armáda. Letiště a okolní infrastruktura jsou zcela zničené.

13:07 - Papež František vyzval k velikonočnímu příměří na Ukrajině, které by podle něj mělo vést k dosažení míru prostřednictvím skutečných jednání.

12:51 - Zdravotnických pracovníků z Ukrajiny se zatím v ČR registrovaly stovky, uvedl v diskusi ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Chce také, aby UA pointy pro uprchlíky fungovaly ještě několik měsíců.

12:48 - České Radiokomunikace spouštějí vysílání ukrajinské televizní stanice 1+1 v rámci pozemního digitálního televizního vysílání. Vysílání tak bude bezplatně dostupné v celém Česku. Vysílání bude možné sledovat od 11. dubna od 13:30.

CRA zařazují stanici 1+1 do multiplexu 23. Bude možné ji naladit v rámci pozemního digitálního televizního vysílání prostřednictvím automatického ladění, k dispozici bude bezplatně a v celém Česku.

12:46 - Odpalovací zařízení systémů S-300 ukrajinské armády bylo zničeno, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

12:29 - Do programu stáží, který před měsícem spustila Akademie věd ČR, se zatím přihlásilo přes 30 vědců a vědkyň z Ukrajiny. Akademie už schválila 22 žádostí o stáž. Na dotaz ČTK tak dnes odpověděl David Honys, který má v Akademii věd (AV) na starost mezinárodní spolupráce. Akademie chce v programu Researchers at Risk Fellowship do konce roku 2023 podpořit alespoň 50 stáží.

11:43 - Rusové na dnešek odsouhlasili devět humanitárních koridorů, informuje portál The Kyiv Independent. Bez ostřelování by mělo být umožněno lidem opustit Mariupol v Doněcké oblasti, Berďansk, Tokmark, Energodar v Zaporožské oblasti a Sievierodonetsk, Lysyčansk, Popasnou, Hirske, Rubižne v Luhanské oblasti.

11:18 - Před minami nastraženými ruskými vojáky při ústupu z okupovaných míst varoval dnes podle agentury Ukrinform znovu důrazně ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Jednotky agresora podle něj zaminovaly nejen budovy, cesty a auta, ale jejich výbušná zařízení se našla dokonce i v pračce.

11:11 - Rusko se podle informací britských tajných služeb snaží verbovat vojáky z okupovaného moldavského Podněstří. Zároveň se snaží navýšit počty svých vojáků rekrutováním bývalých profesionálních vojáků, kteří však byli propuštěni do civilu už v roce 2012.

10:31 - Ruské síly se připravují na ofenzívu v Luhanské oblasti. Ukrajinské pravdě to potvrdil šéf jejího oblastního velitelství Serhij Hajdaj. Pod palbou jsou všechna města i železnice. Přes permanentní ostřelování není možné evakuovat lidi. Infrastruktura je celá rozbitá.

V Luhanské oblasti se střílí na domy, nemocnice i infrastrukturu. Opraváři jsou hrdinové

Evropa

9:40 - Státní tiskárna cenin vydala v uplynulých dnech edici pamětní bankovky Sláva Ukrajině. Výtěžek z jejího prodeje bude předán společnosti Post Bellum na její charitativní sbírku na pomoc Ukrajině. O akci informovalo i ukrajinské ministerstvo zahraničí.

9:33 - Lidé před budovu ruského konzulátu ve Lvově nosí domácí spotřebiče a další vybavení domácnosti potřísněné červenou barvou. Gesto má odkazovat k rabování ruských vojáků, kteří přes Bělorusko posílali domů ukradené věci z ukrajinských domácností.

9:24 - Na sociálních sítích se objevilo video ruských vojáků, kteří vykrádají garáž jednoho ze zničených domů blíže nespecifikovaného ukrajinského města. Video zveřejnila nezávislá běloruská televize Nexta.

8:51 - Podle generálního prokurátora bylo od začátku ruské invaze 24. února na Ukrajině zabito 177 dětí a dalších více než 330 bylo zraněno.

8:47 - Rusové ráno ostřelovali školu a dvě rezidenční budovy v Severodonětsku, informoval šéf samosprávy v Luhanské oblasti Serhiy Gaidai. Podle aktuálních informací nebyl nikdo zabit.

8:20 - Ukrajina zavedla oficiální embargo na veškerý dovoz zboží z Ruska, oznámila ukrajinská ministryně ekonomiky Yuliya Sviridenko a ke stejnému kroku vyzvala i další země.

7:50 - Rusové podle serveru The Kyiv Independent vypálili ráno sedm střel v Mykolajivské oblasti, důsledky zatím nejsou známy. Důstojník jižního velení ukrajinské armády uvedl, že v rámci snahy zesílit své pozice v Mykolajivské a Chersonské oblasti Rusové používají ostřelování k demoralizaci tamního obyvatelstva.

7:45 - Britské ministerstvo obrany ve své aktuální analýze situace na ukrajinském bojišti uvedlo, že po stažení ruských jednotek ze severu země se objevují zprávy o dalších masových hrobech a důkazy o tom, že Rusové používali civilisty jako lidské štíty. Podle Londýna je zřejmé, že ruská armáda pokračuje v útocích na infrastrukturu i v případech, kdy existuje vysoké riziko civilních obětí, a snaží se Ukrajince zastrašit i pomocí výbušných zařízení.

7:01 - Na území Doněcké a Luhanské oblasti odrazily ukrajinské jednotky osm nepřátelských útoků, zničily čtyři tanky, osm obrněných jednotek a sedm nepřátelských vozidel. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

6:42 - Ruská armáda se aktuálně snaží prorazit obranu u města Izjum v Charkovské oblasti a také získat kontrolu nad Mariupolem, píše agentura Unian.

6:00 - Rusové v sobotu přišli podle ukrajinské strany o pět bezpilotních letadel, čtyři rakety, tři letadla a jeden vrtulník.

5:28 - Ukrajinský fotbalový klub Šachtar Doněck zahájil v sobotu svoje turné „Fotbalem k míru“. Na půdě řeckého Olympiakosu před zraky pěti tisíc diváků prohrál Šachtar 0:1. Další zápas odehraje tým složený výhradně z ukrajinských fotbalistů 14. dubna v polském Gdaňsku proti tamnímu klubu.

Foto: Profimedia.cz

Momentka ze sobotního zápasu Olympiakos vs. Šachtar

5:01 - Ukrajina zakazuje veškerý dovoz z Ruska. Před válkou se přitom jednalo o jednoho z klíčových obchodních partnerů. Roční dovoz dosahoval hodnoty přibližně šesti miliard dolarů.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního rána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám