Hlavní obsah

Ukrajinci se chtějí učit česky, jazykové školy jim nabízejí kurzy zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s příchodem tisíců válečných uprchlíků do Česka se výrazně zvýšila poptávka po kurzech českého jazyka. Některé jazykové školy Ukrajincům nabízejí výuku češtiny zdarma. Učit se bezplatně česky uprchlíci mohou například také v integračních centrech nebo v rámci kurzů, které připravily kraje.

Jazykové kurzy pro UkrajinceVideo: Novinky

 
Článek

Bez znalostí češtiny je pro Ukrajince náročné najít si práci, která by odpovídala jejich vzdělání. Ukrajinským dětem výuka češtiny usnadňuje začlenění do nového kolektivu ve škole.

Jazykové školy proto reagují nabídkou neplacených kurzů českého jazyka. Jednou z nich je jazyková škola Eufrat z Plzni, kde výuku zdarma zajišťují lektoři z řad dobrovolníků.

„Já tady učím dva kurzy. Maturovala jsem z ruštiny, to mi při výuce hodně pomáhá. S dětmi se dorozumívám právě rusky nebo rukama a nohama, zkrátka, jak to jde,“ popisuje lektorka Irena Kadlčíková.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

Je vystudovanou učitelkou češtiny a má za sebou dlouholetou praxi angličtinářky. Obojí se jí teď hodí, protože vedle zaměstnání v sociální sféře učí jako dobrovolnice ukrajinské děti češtinu.

„Výuka probíhá jako každá jiná výuka cizího jazyka. Děti se učí gramatiku, slovíčka a výslovnost. Myslím, že je to baví. Jsou hodné a hlavně motivované,“ pochvaluje si Irena.

Podle ředitelky Eufratu Dany Burešové zaznamenala škola prvních pár dnů po vypsání neplacené výuky pro uprchlíky desítky zájemců denně. Postupně zavedla 20 kurzů češtiny.

Některé z nich probíhají prezenčně, jiné online a celkem je nyní navštěvuje asi 200 lidí, z toho 60 dětí a dospívajících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Jazykové kurzy pro Ukrajince se pořádají i na jiných místech naší republiky. Například v Brně je pojali více zeširoka, učí cizince nejen pravopis a gramatiku, ale i české kulturní a sociální souvislosti.

Tyto kurzy pořádá neziskové centrum JCMM ve spolupráci s Centrem pro cizince.

Ukrajinci tak „získají informace o české kultuře, zvyklostech a historii,” uvedlo sdružení v tiskové zprávě. Cílem je bezproblémové zapojení mladých lidí do společnosti.

V Karlovarském kraji bude od dubna do června probíhat výuka češtiny pro studenty nastupující příští rok na střední školy. Kurzy zastřešuje přímo kraj ve spolupráci se čtyřmi středními školami.

„Naším cílem je, aby si budoucí ukrajinští žáci našich středních škol zvykli na české prostředí a získali základní znalost jazyka, která je pro začlenění do výuky nezbytná,” řekl pro ČTK krajský radní Jindřich Čermák.

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

„Počítáme s tím, že vzniknou čtyři kurzy pro skupiny po dvaceti dětech, které se budou učit česky třikrát týdně dvě hodiny. Pokud bude zájem, je možné ještě počet hodin rozšířit,” dodal.

Systém neplacených kurzů je podle jazykových škol a dalších institucí, které Ukrajincům výuku češtiny nabízejí, dlouhodobě neudržitelný. Nově mohou žádat ministerstvo školství o dotace na podporu svých aktivit.

O peníze se mohou hlásit do konce května. V programu pro ně bude 150 milionů korun. Adaptačním skupinám pro děti od 3 do 15 let program poskytne 1,25 miliardy korun.

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je možné, že se v případě potřeby peníze ještě navýší. Dodal, že žadatelé se o dotace můžou hlásit prostřednictvím jednoduchých šablon.

Reklama

Výběr článků

Načítám