Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že zničilo systém S-300 dodaný z Evropy. Slovensko to popírá

– Moskva/Bratislava • Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že se mu v neděli podařilo zničit raketami Kalibr systém protivzdušné obrany dalekého dosahu S-300, který byl dodán na Ukrajinu z Evropy. Podle listu Izvestija šlo o systém dodaný minulý týden ze Slovenska. Jeho premiér Eduard Heger zprávu označil za hoax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko prý zničilo základnu nacionalistů Dněpr, kam nedávno dorazili zahraniční žoldáciVideo: Reuters

 
Článek

„V neděli 10. dubna vysoce přesnými námořními raketami Kalibr byl na jižním okraji Dnipra zničen v hangáru ukrytý systém protivzdušné obrany divize S-300 dodaný kyjevskému režimu jednou z evropských zemí,“ uvedl v pondělí mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Foto: Reuters

Vypálení Kalibru z ruské lodi

Podle představitele ministerstva obrany byla zlikvidována čtyři vypouštěcí zařízení systému S-300 a zabito 25 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil. List Izvěstija s odvoláním na ministerstvo uvedl, že byl zasažen opravárenský závod ukrajinské protivzdušné obrany ve Veliké Novosilce. Zničen měl být i naváděcí radar systému S-300 u Uspěnovky.

Chaos v ruských informacích

Agentura Reuters ovšem s odvoláním na ruské ministerstvo obrany napsala, že čtyři odpalovací zařízení S-300 měla být zničena na letišti u Čuhuivu v Charkovské oblasti. Pak by ovšem zničená S-300 nemohla být u Dnipra.

Rusko cílí na ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300

Válka na Ukrajině

Ve Zvoneckém nedaleko Dnipra zase mělo být podle agentury Reuters, která se odvolávala na ruské ministerstvo obrany, zničeno velitelství nacionalistického praporu Dnipro, kam údajně nedávno dorazili „zahraniční žoldnéři“. Zřejmě z tohoto útoku zveřejnila agentura Anadolu video, a proto byl asi útok na S-300 spojen s ním.

U které Uspěnovky měl být zničen radar, jasné není, protože na Ukrajině je několik vesnic s tímto jménem.

Tajná akce potvrzena. Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300

Zahraniční

Zmatek s místy byl zřejmě dán tím, že byly uváděny všechny lokality, které Rusko v neděli napadlo. Zasažen měl být i sklad munice u Mykolajivu.

Šéf oblastní vojenské správy v Mykolajivu Vitalij Kim uvedl, že v Mykolajivu byly zasaženy dva prázdné hangáry, který využívala katarská firma: „Včera v noci to bouchlo, všichni o tom psali. Nebudu to tajit - byly to rakety. Ruští okupanti napadli na území naší oblasti podnik z Kataru.  Byly tam dva prázdné hangáry. Sklo zranilo strážného.”

Heger: Je to hoax ruské propagandy

Minulý týden dodalo systém protivzdušné obrany S-300 Slovensko. Slovenský premiér Eduard Heger popřel s odvoláním na ukrajinské úřady, že by tento systém byl zničen.

Vzhledem k tomu, že média s odvoláním na ruské ministerstvo obrany uváděla protikladné údaje o místě údajného zničení, je velmi pravděpodobné, že pravdu má Heger.

Reklama

Výběr článků

Načítám