Hlavní obsah

Lipavský: Debata o sankcích není vůbec jednoduchá, ale politická vůle v EU je

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Šéfové diplomacií členských států EU na pondělní Radě pro zahraniční věci v Lucemburku otevřeli debatu o šestém sankčním balíčku vůči Rusku. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského není tato debata jednoduchá, ale politická vůle k tomu zastavit válku na Ukrajině je. Stále se ale čeká například na změnu postoje Německa.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský při rozhovoru pro Novinky.cz

Článek

„Potvrdili jsme si finálně pátý sankční balíček s tím, že situace a odhalení v Buči přispěly k tomu, že ta opatření jsou asi o něco tvrdší, než se původně očekávalo. Nicméně už se mluví o šestém balíčku,“ řekl po jednání Rady novinářům Lipavský.

„Musíme najít dobrou mechaniku toho, jak celý ten problém uchopit. Už se dostáváme do poměrně velkých čísel a potenciálně silných dopadů na ekonomiku. Ta debata není vůbec jednoduchá, ale politická vůle zastavit válku na Ukrajině je poměrně velmi silná,“ nastínil.

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Zahraniční

Debata i věci se podle Lipavského hýbou dopředu, i když velmi pomalu. Nicméně i samotnou probíhající diskusi považuje za dobrý signál.

Podle něj se stále čeká na to, až některé evropské mocnosti, jmenovitě Německo, zaujmou jasnější a ostřejší postoj vůči Rusku a ruským zdrojům.

Vedle Německa se k odstřižení od dodávek staví zdrženlivě také Rakousko či Maďarsko.

Právě tyto země nejvíce brzdily přijetí minulý týden schváleného pátého sankčního balíčku, který výrazně omezil možnosti dovozu zboží ruskou lodní či silniční dopravou či zmrazil styky s dalšími ruskými bankami.

Český ministr zahraničí nicméně uvedl, že členské státy se shodují na tom, že je třeba se oprostit od ruských energetických dodávek.

U Kyjeva objevili další masový hrob

Válka na Ukrajině

„Celoevropská debata nabírá na různé intenzitě, ale shoda, že se od ruských zdrojů bude postupně odcházet, je přítomna. Bavíme se jen o časovém rámci,“ přiblížil ministr.

Do jednání Rady se podle Lipavského taktéž promítla návštěva šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella na Ukrajině, kterou před více než měsícem vojensky napadlo Rusko.

„Byl zcela zjevně otřesen tím, co viděl při své cestě na Ukrajinu, a jednoznačně apeloval na to, aby se na Ukrajinu dodávaly další zbraně. Řekl bych, že to v něm zanechalo silný dojem,“ popsal Lipavský.

Reklama

Související články

Lipavský by podpořil přijetí Finska do NATO

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by v případě žádosti Finska o vstup do Severoatlantické aliance (NATO) hlasoval pro. Novinářům to řekl ve čtvrtek po...

Lipavský: Rusko není žádná supervelmoc

Válka na Ukrajině trvá půldruhého měsíce. Šlo by ještě přiostřit sankce na Rusko? Nejsme na něm příliš závislí? A jak by šlo trestat jeho agresi? Nepřežila se...

Výběr článků

Načítám