Hlavní obsah

Slovensko výrazně přitvrdí. Zakáže většinu hromadných akcí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku bude od prvního října zakázána většina masových akcí, včetně soukromých, kulturních, sportovních a církevních. Rozhodl o tom ústřední krizový štáb na svém pondělním zasedání.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovenský policista kontroluje cestující na hraničním přechodu Starý Hrozenkov - Drietoma na Uherskohradišťsku. ČR kvůli šíření koronaviru na slovenském seznamu rizikových zemí.

Článek

K výjimkám patří svatby, pohřby, křty a zasedání orgánů veřejné moci. Účast na svatebních hostinách bude od 1. října omezena na maximálně 30 osob. Po nedávné svatbě v Bardějově na východním Slovensku bylo například pozitivně testováno 67 lidí.

V obchodních centrech může být jeden zákazník na deset metrů čtverečních. Restaurace mohou fungovat maximálně do desáté hodiny večerní. Rozvoz stravy a prodej přes okénko může fungovat non-stop.

Roušky budou povinné v interiéru i v exteriéru, pokud se budou cizí osoby nacházet od sebe na menší vzdálenost než dva metry. Prodlužuje se povinnost nošení roušek pro žáky druhého stupně základních škol a středoškoláky. Pro žáky prvního stupně se roušky důrazně doporučují.

Zvítězil egoismus, zlobí se Matovič. Slovensko hlásí rekord nakažených a zpřísní opatření

Evropa

Slovensko zatím nezařadí Rakousko a Maďarsko do skupiny rizikových zemí. Po pondělním zasedání ústředního krizového štábu to řekl slovenský hlavní hygienik Ján Mikas. Českou republiku zařadilo Slovensko do skupiny rizikových zemí od 18. září.

Nouzový stav

Krizový štáb předloží ve středu na zasedání vlády návrh na zavedení nouzového stavu. Ústřední krizový štáb tak reagoval na stoupající počet infikovaných na covid-19. Na Slovensku zaznamenali v neděli 265 nových případů koronaviru, ale například v pátek to bylo až 552 případů. Od začátku pandemie bylo pozitivně testováno 9343 osob a 44 lidí zemřelo.

Největší slovenské univerzity Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského přechází od 5. října na distanční vyučování. Týká se to asi 30 tisíc studentů. Rektoři obou univerzit vyzvali studenty, aby postupně opustili koleje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám