Hlavní obsah

Rusové poslali ke Skandinávii obávané bílé labutě. Atomové bombardéry Tu-160

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové v úterý vyslali ke skandinávskému pobřeží dva nadzvukové strategické bombardéry Tu-160. Stroje schopné nést jaderné hlavice při letu nad Barentsovým mořem severně od Švédska a Finska doprovázely stíhačky MiG-31. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ze startu a letu bojové formace. Převzala a rozeslala je agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bombardéry Tu-160 v doprovodu MiGů-31Video: Reuters

 
Článek

Čas ani trasa operačního letu tupolevů, kterým se pro jejich velikost a barvu přezdívá bílé labutě, evidentně nebyly vybrány náhodou.

Ruské letectvo vycenilo zuby v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin přicestoval do Teheránu, aby jednal se svým tamním protějškem Ebráhím Raísím a tureckým prezidentem Recepem Erdoganem.

Časy se mění. Putin si musel na Erdogana potupně počkat

Blízký a Střední východ

Ke břehům Švédska a Finska se ruské strategické bombardéry vydaly patrně proto, že se obě dosud vojensky neutrální severské země nedávno rozhodly požádat o přijetí do Severoatlantické aliance. Putin na to reagoval prohlášením, že samotný vstup Švédska a Finska Rusy nijak nezneklidňuje, ale v případě, že Aliance začne na jejich území rozmisťovat strategické zbraňové systémy, začne to považovat za hrozbu.

„Pokud jde o expanzi Severoatlantické aliance, ano, je to problém, který je podle mého názoru vytvořen zcela uměle v zahraničněpolitických zájmech Spojených států. Rusko nemá s těmito státy (Švédsko a Finsko) žádné problémy, a proto v tomto smyslu expanze NATO do těchto zemí nepředstavuje hrozbu. Ale rozšíření vojenské infrastruktury v tomto regionu jistě vyvolá naši reakci,“ řekl Putin v červnu.

Rusko zrcadlově odpoví na nasazení jednotek NATO do Finska a Švédska, řekl Putin

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany sedmihodinový průlet bojové formace nad Barentsovým mořem komentovalo pouze strohým prohlášením, že jsou veškeré operační lety plánovány a prováděny v souladu s mezinárodními pravidly a úmluvami. K narušení vzdušného prostoru Švédska ani Finska nedošlo.

Tu-160 je nejmodernější strategický bombardér ruského letectva. Jedná se o nejtěžší a největší bombardovací letoun s rychlostí nad 2 Machy na světě. Jako jeho maximální rychlost je udáváno 2220 kilometrů v hodině. Bojový rádius činí 2 až 7,5 tisíce kilometrů, podle rychlosti letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám