Hlavní obsah

Noční můra epidemiologů. Na pláže rozpálené Británie jako by se přišli koupat všichni

Londýn

Spojené království spalují první letošní horka a Britové nedbající varování epidemiologů zaplavili pláže. Enormní zátěž hlásí především anglická přímořská letoviska, kam se ve středu a ve čtvrtek, kdy se teplota vyšplhala až ke 33 stupňům, vydaly stovky tisíc lidí. Ministr zdravotnictví už podle serveru The Daily Mail varoval, že nechá pláže zavřít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na britských plážích je hlava na hlavěVideo: AP

 
Článek

„Mám tu pravomoc a nerad bych ji použil, protože vím, že lidi potrápila přísná omezení, a já bych si přál, aby si každý mohl užít slunce,“ řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hannock rádiu Talk.

Vyděšení jsou i představitelé místní samosprávy.

„To nezodpovědné chování je šokující a policie je zcela vytížená, aby zajistila všem bezpečnost. Neměli jsme na vybranou a museli jsme vyhlásit mimořádnou událost a dát pokyn k výjimečnému zásahu,” uvedla šéfka městské aglomerace Christchurch, Bournemouth a Poole Vikki Sladeová k nasazení policejních hlídek a úklidových čet.

Agresivní dovolenkáři

Úřady v Bournemouthu uvedly, že lidé dokonce útočili i na pracovní čety, které se snažily vyprázdnit přeplněné odpadkové koše. Podle televize Sky News z pobřeží a mola odvezli přes 40 tun odpadu. Policisté rozdali 558 pokut za špatné parkování a museli řešit nesčetné případy parkování, které bránilo provozu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Pláž Brighton

Větší starosti než špatné parkování, popíjení a nepořádek ale dělají úřadům obavy z dalšího šíření koronaviru. Británie je pandemií onemocnění covid-19 velmi postižena – zemřelo tam dosud přes 43 300 lidí a nakazilo se více než 309 tisíc lidí. Zdravotní odborníci varují před druhou vlnou.

Britové spustili karanténu po příletu. Aerolinky běsní

Zahraniční

„Máme zde zdravotní krizi a takové množství lidí mířících na jedno místo vyvolává dodatečné nároky na pohotovostní služby. Jsme odkázaní na osobní zodpovědnost lidí a naléhavě doporučujeme, aby si dvakrát rozmysleli, než se do této oblasti vydají,” sdělila zástupkyně velitele dorsetské policie Sam de Reyaová.

Reklama

Výběr článků

Načítám