Hlavní obsah

Britové spustili karanténu po příletu. Aerolinky běsní

Právo, ČTK, doh

Povinnou karanténu pro všechny příchozí do země zavedla od pondělí britská vláda. Výjimku mají pouze ti, kteří do ostrovního království přicestují z Irska. Pobouřilo to aerolinky a turistické organizace, jimž vláda ustoupila a slíbila, že se 29. června otevřou cestovní koridory do země s dobrou epidemiologickou situací.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Letoun British Airways Airbus A319

Článek

Kontroverzní opatření vyvolalo odpor u aerolinek a cestovních kanceláří, některé z těchto firem už podnikají právní kroky. Předžalobní výzvu už o víkendu podaly aerolinky British Airways, easyJet a Ryanair.

„Přijdeme kvůli tomu o tisíce pracovních míst, britskému turismu, nejen aerolinkám to způsobí nedozírné škody,“ řekl stanici BBC šéf posledně jmenované společnosti Michael O‘Leary.

Smartwings budou po dohodě se státem financovat všichni akcionáři

Ekonomika

V Anglii za porušení karantény hrozí pokuta ve výši tisíc liber (téměř 30 tisíc Kč), ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku jsou přitom maximální postihy výrazně nižší. Efektivita nově zavedené karantény přitom silně závisí na tom, jak budou lidé při jejím dodržování spolupracovat, připustil náměstek ministryně vnitra Kit Malthouse. Vláda má ale podle něj v ruce blíže nespecifikované „donucovací prostředky“, pokud se ukáže, že lidé nařízení ignorují.

Vláda slíbila koridory pro turisty 

Lobbistická organizace Zrušte karanténu (Quash Quarantine), která sdružuje 500 britských firem podnikajících v cestovním ruchu, v úterním prohlášení uvedla, že soukromě dostala ujištění od nejvyšších vládních představitelů, že na konci měsíce budou vytvořeny cestovní koridory. Ty umožní lidem návrat do země bez nutnosti absolvovat karanténu.

Členové britské vlády veřejně uvedli, že o cestovních koridorech a leteckých mostech se zeměmi bezpečnými z hlediska rizika nákazy koronavirem uvažují. Oficiálně plán ale zatím nepředstavili a premiér Boris Johnson minulý týden vybídl občany, aby dovolenou raději trávili doma.

Šéf Heathrow hrozí masivním propouštěním na letišti a varuje před ztrátou milionů míst

Ekonomika

Nejpopulárnějšími cíli britských turistů jsou Portugalsko, Španělsko, Francie, Řecko a Itálie. Ačkoliv tyto země netrpělivě vyhlížejí turisty ze zahraničí, vůči zřízení cestovních koridorů s Británií v nich panuje jistá skepse kvůli relativně vysokým počtu nových případů covidu-19 ve Spojeném království, uvedl list The Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám