Hlavní obsah

Koronavirus decimuje ruské domovy důchodců. Ze strachu se o tom mlčí

Novinky,
Moskva/Smolensk

Pandemie koronaviru si vyžádala mnoho obětí z řad seniorů v domovech důchodců, protože starší lidé mívají těžší průběh nemoci, jak dobře poznali v Británii nebo ve Španělsku. V domovech se navíc virus snadno šířil. Podobné je to i v Rusku, jen se o tom nemluví, uvedla stanice BBC. U obětí se neprovádějí pitvy, takže se nezahrnují do bilance.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Červená zóna na JIP v moskevské nemocnici.

Článek

„Vím, že mnoho domovů nyní bojuje s virem, jen to není zveřejněno,“ řekl BBC Alexej Sidněv, který vede šest domovů u Moskvy. „Nemáme věrný obraz epidemie,“ dodal.

Modelovou situaci zažili v domově důchodců Višenki ve Smolensku. „To, co se tady děje, je noční můra,“ řekla jedna z pečovatelek, která je nyní doma, protože se taky nakazila. V domově jsou desítky nakažených z řad seniorů i personálu. „Od 3. května mělo mnoho obyvatel teplotu a začali umírat. Myslím, že jen na mém patře zemřelo osm lidí,“ dodala sestra. Domnívá se, že u většiny byla jako příčina úmrtí uvedena některá z nemocí, kterou trpěly, a ne covid-19. Potvrdit nákazu nebylo jak, u nás nikdo nedělá pitvy.“

Situace však byla ještě mnohem horší: „Nikdo nám neřekl, že v našem domě je covid-19,“ stěžovala si hořce jiná zaměstnankyně v dalším hovoru. „Zjistily jsme to, až když přijely sanitky a byli v nich v těch ochranných oděvech,“ uvedla.

„Poslali jsme hodně lidí do nemocnice,“ dodala a potvrdila výpovědi o mrtvých.

Místní gubernátor na dotaz BBC ohledně obětí neodpověděl. V úterý se ve Smolenské oblasti eviduje jen 21 obětí koronaviru. Kancelář gubernátora jen sdělila, že všechny domovy důchodců byly informovány o všech vládních doporučeních.

Doporučení se nedařilo zavést

Rusko, které zasáhla pandemie později, se pokoušelo připravit, na začátku dubna už doporučilo domovům důchodců, aby přestaly s hromadnými akcemi a omezily do domovů přístup. Plná karanténa byla doporučena 17. dubna s tím, že by pečovatelé zůstávali v těchto domovech vždy po dobu 14 dnů a pak se vystřídali, aby se snížila hrozba zavlečení infekce.

„Statistiky z Velké Británie byly hrozné a to nám pomohlo držet se při zemi,“ uvedla vedoucí charity Starosť v radost Jelizaveta Oleskinová, která pomáhá v mnoha státem spravovaných domovech důchodců. Ocenila nasazení pečovatelů: „Opustili všechno, mnozí ve stresu a v slzách a šli žít do práce. Myslím si, že je to ohromný úspěch.“

Koronavirus zabíjí dramaticky v domovech důchodců po celé Evropě

Koronavirus

Jenomže domovy doplácely na omezené rozpočty a plná karanténa, kdy se osazenstvo střídá po čtrnácti dnech, je drahá. Zaměstnanci v domově Višenki byli ještě před pandemií na hranicí svých sil, protože se nedostávalo inkontinenčních pomůcek. Správci domova zvažovali zavedení úplné karantény od 1. května, ale pak od toho ustoupili. „Ředitelka nám řekla, že nás nemá, jak zaplatit,“ uvedla sestra.

V tu dobu ale už nákaza do domova pronikla. „Když začali být starší lidé nemocní, domnívali jsme, že je to ono, a řekli jsme, že nastal čas na karanténu,“ sdělila třetí zaměstnankyně, ale ředitelka řekla, že je to jen rýma, a neměly bychom si dělat starosti.

Desítky postižených domovů

Případ domova ve Smolensku však není ojedinělý. Koronavirus se šíří v domovech důchodců po celém Rusku, řekla Oleskinová. „Jsou i případy na místech v tajze, která leží 300 km od jakéhokoli města, nebo ve vesnickém domově s pečovatelskou službou, kde nikdy nebyl žádný Moskvan,“ uvedla s narážkou na metropoli, kde je nejvíce nakažených.

V Rusku je potvrzeno 379 051 případů nákazy, přičemž 4142 infikovaných zemřelo. V Moskvě je 17 433 případů.

Vojáci našli ve španělských domovech pro seniory opuštěné i mrtvé lidi

Koronavirus

Dodala, že její charita eviduje 95 domovů důchodců, kde se objevila nákaza koronavirem. Celkem jde o 1280 případů. Zmínila, že důvodem je i to, že mnohé domovy představují staré a velké budovy se společnými pokoji a koupelnami. „Když je domov velký, virus je jako požár lesa, šíří se okamžitě,“ zmínila Oleskinová s tím, že se v ruských domovech důchodců vede stejně těžký zápas jako v těch ve zbytku světa.

Utajení

Stanice BBC ale dodala, že v Rusku je k tomu potřeba připočítat jeden místní faktor a tím je snaha vše utajit. Zpráva moskevské vysoké školy ekonomické uvádí, že jde o totální utajení, které je vedeno strachem vedení, že by mohlo být stíháno za zanedbání povinností. Když v úterý kancelář prokurátora uvedla, že se podívá na situaci ve Višenkách, ředitelka měla okamžitě obavy.

I to přisívá k tomu, že se neví, kolik seniorů v ruských domovech důchodců nemoci podlehlo. „Skutečný počet obětí, a co se děje, doopravdy neznáme,“ řekl Alexej Sidněv, který vede u Moskvy šest moderních domovů důchodců. Sám se snažil všechny včas zabezpečit. Ještě v březnu začal své domovy izolovat a nakoupil ochranné pomůcky.

Reklama

Výběr článků

Načítám