Hlavní obsah

Do Polska přišlo už 2,4 milionu uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří překročili polskou hranici, se blíží ke 2,4 milionu, z čehož 2,1 milionu na území Polska zůstalo. Jen ve Varšavě je jich přes 300 tisíc, v Krakově 120 tisíc, zatímco další statisíce běženců se doslova „rozlily“ po celé zemi.

Foto: Sergei Grits, ČTK

Uprchlící na ukrajinsko-polském přechodu Medyka.

Článek

Vláda a parlament schvalují jedno opatření za druhým na pomoc uprchlíkům, ale hlavní tíhu převzali obyčejní Poláci. Otevřeli svá obydlí a přijali do nich cizí lidi na útěku před válkou, hlavně ženy, děti a starší občany Ukrajiny. Kupují jim jídlo a oblečení, přispívají na konta dobročinných organizací.

O střechu nad hlavou se dělí i lidé, kteří žijí skromně. Počáteční entuziasmus ale začíná opadávat. Mnozí jsou už unavení, a tak si sami kladou otázku, jak dlouho ještě dokážou s takovým nadšením pomáhat, i když netvrdí, že pomoci litují. Na sociálních sítích se stále objevují názory lidí, kteří se nezištně dělí i o to málo, co mají, současně s tím ale přiznávají, že se dostávají do úzkých.

Ruští vojáci neplní rozkazy a schválně ničí vybavení, řekl šéf britských zpravodajců

Válka na Ukrajině

To je i případ paní Urszuly z Varšavy, která sama vychovává 2,5letého syna. Má byt o rozloze 45 metrů čtverečních se dvěma pokoji, z nichž jeden poskytla 29leté Sofii z Kyjeva a jejímu malému dítěti.

Rádi by se vrátili, ale nemají kam

„Ona i dítě stále zvracejí, trpí úzkostmi, celé noci nespí a já s nimi. Pomáhám, jak můžu, protože chci, ale není to snadné. Ráno utíkám do práce, dávám dítě do jeslí, ale už nezvládám stát na nohou,“ řekla Urszula portálu onet.pl. „Nemůžu teď Sofii říci, že musí odejít, propadla bych se hanbou. Přiznávám ale, že jsem vše nedomyslela,“ dodává Urszula.

Změna kvůli uprchlíkům, roušky mají být povinné u dětí podle věku

Domácí

Podobných případů je hodně. Mnozí uprchlíci mají stavy úzkosti, uzavřeli se do sebe, touží po návratu domů, ale ne všichni se mají kam vracet.

Na internetu se mezitím šíří nepravdivé zprávy, že Ukrajinci teď mají přednost před Poláky v nemocnicích a že lékaři některé pacienty posílají domů nevyléčené, aby uvolnili lůžka nemocným uprchlíkům. Představitelé nemocnic i sami lékaři to vyvracejí, ale ne vždy to zabírá, poznamenal portál onet.pl.

Válka vyhnala už čtyři miliony Ukrajinců
Od začátku ruské invaze uprchly z Ukrajiny více než čtyři miliony lidí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.
Téměř dvě třetiny utečenců zamířily do Polska.
Maďarsko přijalo 364 804 uprchlíků.
Do Rumunska přišlo 608 936 Ukrajinců, do Moldavska 387 151.
Česko udělilo dosud přes 245 tisíc víz, jen v úterý jich přibylo 3600.
Na Slovensko přišlo 281 172 běženců, do Německa přes 300 tisíc a do Rakouska více než 97 000.
Do Ruska odešlo z Ukrajiny podle UNHCR 350 632 lidí, do Běloruska téměř 11 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám