Hlavní obsah

Ruští vojáci neplní rozkazy a schválně ničí vybavení, řekl šéf britských zpravodajců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canbera

Někteří ruští vojáci na Ukrajině odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení, uvedl ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj lpí na plnění plánu, který evidentně selhává.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják prohlíží ruskou techniku poblíž vesnice Lukjanivka u Kyjeva.

Článek

„Je zjevné, že podcenil odpor Ukrajinců. Podcenil také sílu koalice, kterou jeho činy stmelily. Podcenil ekonomické důsledky sankčního režimu a přecenil schopnosti své armády zajistit rychlé vítězství,“ uvedl Fleming v projevu v parlamentu v australské Canbeře.

Rusové podle něj dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo, jsou celkově velmi špatně vybavení a mají nízkou morálku.

Od začátku války se objevují informace, že ruští vojáci se na některých místech více než ochotně vzdávají jak ukrajinským vojákům, tak i civilistům. Tvrdí, že vůbec netušili, že pojedou bojovat na Ukrajinu, bylo jim řečeno, že jde o cvičení. Mnoho z nich byli branci.

Ruský voják předal Ukrajincům tank výměnou za svobodu a čtvrt milionu

Válka na Ukrajině

Fleming poukázal také na to, že Putinovi poradci se obávají říct prezidentovi pravdu. Ovšem „režimu už teď musí mít zcela jasný rozsah dopadů těchto chybných rozhodnutí,“ uvedl rovněž Fleming. Vedení ruské armády opakovaně tvrdí, že během „speciální vojenské operace“, jak válku na Ukrajině nazývá, dosahuje svých cílů.

V úterý Moskva veřejně určila za nový cíl převzetí Donbasu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že se vojáci stáhnou od Kyjeva.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Šéf britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Flemig

Fleming v projevu na australské univerzitě varoval, že Rusko útočí na kybernetické cíle a ztráty ve vlastních řadách doplňuje žoldnéři. Ačkoliv rozsáhlé kybernetické útoky z Ruska se předem očekávaly, podle Fleminga to nikdy nebyly hlavní ruské zbraně, těmi je pozemní boj.

Po kritice ruského prezidenta Putina z Flemingových úst zazněla pochvala na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocenil jeho „informační operaci“, která je velmi účinná v boji proti masivní ruské dezinformační kampani šířící válečnou propagandu.

Britská zpravodajská služba GCHQ shromažďuje komunikaci z celého světa s cílem identifikovat hrozby pro Británii a zamezit jim. Spolu se zpravodajskými službami Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu tvoří anglofonní alianci Five Eyes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám