Hlavní obsah

Denacifikace zmizela. Rusko mírní požadavky, tvrdí poradce ukrajinského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko při druhém dni jednání s Ukrajinou zmírnilo své požadavky, uvedl poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič. Údajně už nepožaduje denacifikaci a začíná chápat, že svých politických cílů nemůže dosáhnout vojensky, uvedla agentura UNIAN.

Foto: Belta, Reuters

Jednací stůl, u něhož se sešli zástupci Ruska a Ukrajiny.

Článek

„Přestali mluvit o denacifikaci a tak dál,“ řekl Arestovič. „Mluvili o tom, že Ukrajina zůstane mimo (vojenské) bloky, ale už na toto téma netlačili,” dodal.

„Mluvilo se hlavně o nerozmisťování určitých typů útočných zbraní na Ukrajině,“ sdělil Arestovič.

Podle něj redukce požadavků ukazuje, že Ruská federace chápe, že není možné, aby dosáhla politických cílů vojensky.

Poradce se nevyjádřil, jestli Rusko trvá na kapitulaci.

Rusové vstoupili do přístavu Mykolajiv u Černého moře, bojuje se

Evropa

Teoretická dohoda o humanitárních koridorech

Zmínil i často zmiňovanou otázku humanitárních koridorů: „Se souhlasem obou stran vznikla teoretická dohoda o humanitární pomoci a humanitárních koridorech k obklíčeným ukrajinským městům.“ Tato dohoda by podle něj byla podporována mezinárodním společenstvím. Jednání o humanitárních koridorech ale ukazuje, že Rusko nemíní agresi brzo ukončit a stáhnout se.

Foto: Novinky

Jaderné elektrárny na Ukrajině

Unian zmínil už dříve vznesené ruské požadavky, o nichž se psalo v médiích. Ukrajina by se měla zavázat, že zůstane mimo vojenské bloky, což by měla uzákonit a schválit v referendu. Samozvané separatistické republiky DNR a LNR by měly existovat v rozloze celé Doněcké a Luhanské oblasti, i když separatisté jejich většinu neměli pod kontrolou.

Krym, jehož navrácení požaduje Ukrajina, by se neměl aktuálně v dohodě řešit.

Rusko a Ukrajina se dohodly na možném dočasném příměří v humanitárních koridorech

Válka na Ukrajině

Dvě kola jednání

První kolo jednání 28. února nepřineslo výsledky, vytvořila se ale platforma pro jednání další. Prezident Volodymyr Zelenskyj po něm řekl, že by Rusové měli přestat bombardovat ukrajinská města ještě před nastolením příměří.

Druhé kolo jednání se uskutečnilo 3. března, ale ukrajinská delegace na něm nedosáhla výsledků, které čekala. Shoda nastala jen ohledně humanitárních koridorů a dodávek potravin a léků na místa tvrdých bojů s tím, že by mohlo být nastoleno krátkodobé příměří v sektorech, kde bude probíhat evakuace.

Reklama

Výběr článků

Načítám