Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina se dohodly na možném dočasném příměří v humanitárních koridorech

Aktualizováno

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech pro odchod lidí a možném dočasném příměří v těchto místech. Ve čtvrtek o tom informovaly obě strany. Další kolo jednání se uskuteční počátkem příštího týdne.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Ukrajinsko-ruské jednání probíhalo na blíže nespecifikovaném místě Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem.

Článek

Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po jednání podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že toto téma bylo jediné, na kterém se ve čtvrtečním druhém kole rozhovorů ukrajinská a ruská strana dokázaly shodnout.

Ukrajinská strana podle Podoljaka nedosáhla výsledků, ve které doufala, a třetí kolo rozhovorů se uskuteční počátkem příštího týdne.

To potvrdil také další ruský vyjednavač, předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podle něhož může budoucí dohoda s Kyjevem vyžadovat schválení ruského parlamentu.

Poradce ruského prezidenta Vladimir Medinskij, který vedl ruskou delegaci, řekl, že „pozice stran jsou naprosto jasné, jsou sepsány bod po bodu“, včetně otázek týkajících se politického urovnání konfliktu. Bez bližších podrobností dodal, že „bylo nalezeno vzájemné porozumění z jejich strany“.

Podle ruského zákonodárce Leonida Sluckého, který se jednání rovněž účastnil, by další kolo mohlo už vést ke konkrétnímu ujednání. Některé z jeho částí by ale musel ratifikovat jak ukrajinský, tak ruský parlament.

Jednalo se opět na utajovaném místě

Druhé kolo jednání probíhalo na utajovaném místě na hranicích mezi Běloruskem a Ukrajinou. Cílem obou stran je dohodnout příměří, jejich požadavky se ale značně liší.

Sejděte se se mnou, ale ne na 30 metrů, vyzval Putina Zelenskyj

Evropa

Právě diametrálně odlišné cíle obou zemí vedly k tomu, že první pondělní jednání k dohodě nevedlo. Ukrajinci se odmítali vzdát ozbrojeného odporu a žádali humanitární koridory, Rusové se odmítali stáhnout a žádali neutrální Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám