Hlavní obsah

Putinův plán je naprosté vítězství do 2. března, tvrdí bývalý zástupce ruského ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující dny budou v ukrajinsko-ruské válce kritické, protože Putin chce mít ukončenou operaci do několika dnů. Pro Al-Džazíru to uvedl bývalý úředník ruské vlády Andrej Fjodorov a podpořil tak teorie, že vojenská operace by měla trvat maximálně týden či deset dnů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský konvoj 25. února v Chersonské oblasti. Postup ruských vojsk není tak rychlý, jak Putin předpokládal.

Článek

Bývalý zástupce ruského ministra zahraničí uvedl, že v rozkazu zaútočit na Ukrajinu bylo uvedeno, že vojenské operace mají skončit vítězstvím do 2. března.

V nedělním rozhovoru Fjodorov uvedl, že doufá ve zdárný konec mírových rozhovorů.

„Měly by to být rozhovory bez předběžných podmínek. Znám pozici mých přátel v Kyjevě a lídrů Ukrajiny. Jsou připraveni sednout si ke stolu a jednat, ale jedině bez předběžných podmínek,“ uvedl Fjodorov.

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a večer

Evropa

Fjodorov rovněž zdůraznil, že bylo jasné, že na Ukrajině invazní vojska nikdo vítat nebude. „Jak už jsem řekl. Znám Ukrajinu, nikdo nepřivítá ruské vojáky květinami. To je realita,“ uvedl bývalý úředník ruské vlády.

Putinovu plánu ukončit operaci během pouhých několika dní by odpovídal i poněkud naivní postup ruských jednotek v počáteční fázi konfliktu, kdy ponechaly nechráněné zásobovací konvoje.

Nyní je jasné, že válka potrvá déle a bude o dost nákladnější. I to může být jeden z důvodů, proč Rusové přijali nabídku k jednání bez předběžných podmínek jako složení zbraní. To byla podmínka, kterou dříve avizoval ruský ministr zahraničí Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám