Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině sehraje důležitou roli před maďarskými volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Měsíc před maďarskými parlamentními volbami je stále jasnější, že konflikt na Ukrajině sehraje důležitou roli při rozhodování voličů. Vládní strana FIDESZ i opozice se vyjadřují k útoku Ruska na Ukrajinu a svými argumenty se snaží získat voliče na svou stranu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Opozice upozorňuje, že současný premiér Viktor Orbán (FIDESZ) se v minulosti opakovaně stavěl na stranu ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Je na čase říct si, že místo Putina chceme Evropu, místo Východu chceme Západ a místo války chceme mír,“ nechal se slyšet opoziční kandidát na premiéra Péter Márki-Zay.

Maďarsko nepustí dodávky zbraní přes své území

Evropa

Maďarský premiér oznámil, že neumožní dodávky zbraní na Ukrajinu přes území svého státu a na rozdíl od jiných zemí Maďarsko nedodá zbraně Ukrajině. Orbán zdůraznil, že Maďarsko musí zůstat mimo válečný konflikt na Ukrajině a obvinil domácí opozici, že chce vtáhnout zemi do války.

„Nemůžeme dělat nepromyšlené kroky. Není potřeba posílat zbraně do sousední země, protože tam žijí Maďaři, a je možné, že tyto zbraně použijí proti nim,“ uvedl v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi M1.

Část veřejnosti premiéra kritizuje

„Putin vede Orbána na vodítku. Vždyť Maďary žijící na Ukrajině ohrožujeme právě tím, že jim nedodáme zbraně, a Rusové je porazí,“ reagoval na tato slova na internetu Sándor z Budapešti.

Maďarsko-ruské vztahy zažívají boom

Zahraniční

„Orbán a Putin jednou skončí ve stejném blázinci,“ dodal János. Éva navrhuje, aby Německo v reakci na Orbánova slova zavřelo všechny automobilky, které v posledních létech zřídilo na území Maďarska. „To bude mít takový dopad na ekonomiku, že Orbán sám ponese zbraně na Ukrajinu,“ napsala.

„Maďarsko se tímto krokem dostává do izolace. Vždyť Ukrajině proti ruskému agresorovi pomáhá celý svět,“ uvedl Ferenc.

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Deník Népszava v této souvislosti napsal, že Orbánova vláda vyslala v minulosti maďarské vojáky do Iráku a Afghánistánu. Maďarský historik Zoltán Sz. Bíró pro slovenský Denník N řekl, že Orbán se to snaží hrát na obě strany. „Za současné vyhrocené situace to považuji za velmi nebezpečné,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám