Hlavní obsah

Maďarsko nepustí dodávky zbraní přes své území

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že neumožní dodávky zbraní na Ukrajinu přes území svého státu. „Na Ukrajině žijí Maďaři a nepodpoříme ani jediný krok, který by ohrozil jejich bezpečnost,“ řekl Orbán.

Foto: Pool, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Předseda maďarské vlády potvrdil, že země umožní humanitární dodávky na Ukrajinu. „Postaráme se také o uprchlíky, kteří přichází z Ukrajiny,“ dodal Orbán.

Na rozdíl od jiných zemí Maďarsko ani nepošle Ukrajině zbraně. Orbán se nechal slyšet, že tyto zbraně stejně potřebuje maďarská armáda.

„Nemůžeme dělat nepromyšlené kroky. Není potřeba posílat zbraně do sousední země, protože tam žijí Maďaři, a je možné, že tyto zbraně použijí proti nim,“ uvedl v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi M1.

Ukrajinci zveřejnili jména 120 tisíc nasazených ruských vojáků

Zahraniční

Orbán zdůraznil, že Maďarsko se chce udržet mimo rusko-ukrajinský konflikt. Předseda maďarské vlády vidí záruku bezpečnosti Maďarska v členství v Severoatlantické alianci, ať se konflikt vyvine jakýmkoli směrem.

Podpoříme všechny sankce, ale naši elektrárnu vynechte

„Podpoříme všechny sankce zavedené Evropskou unií vůči Rusku,“ řekl.

Dodal však, že ze sankcí je potřeba vynechat projekt rozšíření jediné maďarské atomové elektrárny Paks. „Na to by Maďaři doplatili. Dokud budu premiérem, sankce neohrozí bezpečnost dodávek energií,“ konstatoval Orbán.

„Stojíme za Ukrajinou, za její územní celistvostí a svrchovaností,“ uvedl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Reklama

Výběr článků

Načítám