Hlavní obsah

Zmodralá Georgie rozhodne ještě o poměrech v Senátu

Novinky, Daniel Drake
Atlanta

Jižanská Georgie v letošních volbách odmítla Donalda Trumpa a zvolila „modrou” cestu Joea Bidena. V lednu tamní voliče čekají druhá kola obou volebních obvodů do Senátu. Pokud by v obou zvítězili demokraté, strana by v horní komoře pravděpodobně dorovnala počty. Pokud ne, zůstane Senát republikánům.

Foto: Yegor Aleyev, Reuters

Budova Kapitolu, kde sedí obě komory Kongresu.

Článek

Georgie sice patří ke státům, kde je podpora obou hlavních stran vyrovnaná, v prezidentském klání tu ale v posledních 25 letech pravidelně vítězili republikáni. Z demokratů naposledy uspěl v roce 1992 Bill Clinton.

Před čtyřmi lety tu ještě sice vyhrál Donald Trump, náskok ale byl o něco menší než u jeho předchůdců (pět procent). V roce 2018 demokratickou základnu namotivovala černošská politička Stacey Abramsová, která se pokusila získat mandát guvernérky. Těsně neuspěla, Demokratická strana ale díky ní v jižanském státě nabyla na popularitě.

Georgia se mění, demokraté v ní posilují, napomohla tomu Abramsová

Volby USA

Obyvatelé Georgie současně s prezidentem vybírali také oba své senátory. Zajímavostí je, že tamější volební zákon připomíná ten, co používá Česká republika. Pokud žádný kandidát nezíská více než 50 procent hlasů, postoupí „první dva na pásce” do druhého kola, které je naplánované na 5. ledna.

Senát půl na půl?

V prvním z volebních obvodů zvítězil současný republikánský senátor David Perdue. Těsně mu utekla výhra v prvním kole, získal 49,8 procenta hlasů (jeho protikandidát 48,9). Ve druhém obvodě porazil demokrat Raphael Warnock svou soupeřku Kelly Loefflerovou poměrem 32,9 ku 25,9.

(V tuto chvíli ještě média neohlásila projekci výsledků v Severní Karolíně a na Aljašce, v obou státech se ale předpokládá vítězství republikánských kandidátů, což by před lednovými volbami v Georgii vytvořilo poměry 48:50 pro republikány.)

Pokud by v Georgii zvítězili oba kandidáti demokratů, došlo by v Senátu k poměru 50:50. Senát má totiž 100 členů, z každého státu dva. V takovém případě je jazýčkem na vahách hlas viceprezidenta.

Joe Biden bude prezidentem USA

Volby USA

V tuto chvíli jsou tak stále favority republikáni. Demokratická strana ale věří, že jim vítězství Joea Bidena pomůže zmobilizovat pro druhé kolo více voličů. Georgii každopádně čekají náročné měsíce. Kromě přepočítání hlasů z prezidentské volby bude muset ještě projít další volební kampaní. Ta by podle analytiků mohla zkomplikovat klidné předání moci mezi Trumpem a Bidenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám