Hlavní obsah

Prezident může vyhodit šéfa Pentagonu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Trumpovy šance na obhajobu v pátek spíš bledly, americký prezident už plánoval personální rošády na druhé funkční období. S odvoláním na jeho okolí o tom informovalo několik amerických médií s tím, že jde o cílenou strategii, jak budit zdání, že je rozhodnuto v republikánův prospěch.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Americký ministr obrany Mark Esper

Článek

Bez ohledu na výsledek voleb tak v nejbližších dnech na svých postech mohou skončit například ministr obrany Mark Esper nebo šéf Federální úřady pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray, napsal web Politico.

Esper, o jehož komplikovaném vztahu s Trumpem se mluvilo měsíce před volbami, má už dokonce přichystaný rezignační dopis, oznámila stanice NBC News s odvoláním na tři prezidentovy poradce. Pentagon vzápětí oficiálně odmítl, že by se šéf resortu chystal skončit. „Ministr obrany Esper neplánuje rezignaci, ani o ni nebyl požádán,“ tvrdí mluvčí ministerstva Jonathan Hoffman.

Obamův rekordní počet hlasů překonal i Trump

Volby USA

Republikáni blízcí Bílému domu, které anonymně citují média, nicméně ujišťují, že rošády přijdou brzy.

„První kritéria budou: Kdo utekl, kdo byl loajální a kdo byl kompetentní?“ řekl jeden z nich serveru Politico. Web přitom dodává, že Trump se podle všeho příští týden chystá podepsat smršť exekutivních příkazů týkajících se nejrůznějších témat od obchodu až po vztahy s Čínou.

Úřady vyšetřují údajné falešné volební místo v Kalifornii

Volby USA

V tom, že Trump v prezidentských aktivitách nepoleví, ujišťuje i Bílý dům. „Jak slíbil americkému lidu, prezident Trump tvrdě bojuje za svobodné a férové volby a zároveň řídí zemi a pokračuje ve svých povinnostech, aby dostál heslu Amerika především,“ vzkázal v prohlášení mluvčí Judd Deere.

Na funkční období v Bílém domě už se ale připravuje i Biden, jehož tým spustil web buildbackbettter.com s odkazem na volební heslo „vybudujme to znovu a lépe“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám