Hlavní obsah

Kompro na Trumpa jako pomsta Rusky?

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním zdrojem „kompromitující“ složky, jež měla dokazovat spolčení Ruska a kampaně Donalda Trumpa v minulých amerických volbách, byla Olga Galkinová, ruská expertka na vztahy s veřejností. Na základě svého pátrání o tom informoval list Wall Street Journal.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Ten Galginovou identifikoval jako „zdroj číslo 3“ a hlavní oporu pro některá tvrzení, jež v uvedené složce pro soukromou detektivní společnost Fusion GPS zkompiloval někdejší britský agent Christopher Steele.

Právě od ní mělo dle listu pocházet například tvrzení, že internetová společnost Webzilla vlastněná Rusem Alexejem Gubarevem hrála klíčovou roli při kyberútoku ruských tajných služeb na servery demokratů v roce 2016. Tvrdila také, že někdejší Trumpův právník Michael Cohen se v Praze tajně sešel s pracovníky ruských tajných služeb, což advokát vždy odmítal.

Trump sháněl kompro od WikiLeaks

Zahraniční

Galkinová, která v době Steelova pátrání pracovala na Kypru, byla koncem roku 2016 vyhozena z jedné z Gubarevových firem a někdejší zaměstnavatel se ji chystal žalovat, napsal deník. Žena je podle něj také bývalou spolužačkou Igora Dančenka, který Steelovi v práci pomáhal.

Anonym se přihlásil

Galkinová v minulosti zastávala důležitá místa v ruské státní správě. Bývala vicestarostkou města Saratov, mluvčí saratovské oblasti i mluvčí kontrolního jaderného úřadu Rostechnadzor. Bývala také novinářkou státní agentury RIA Novosti.

Trump chce před volbami uzavřít jadernou dohodu s Putinem

Volby USA

Identitu nyní odhalil také pisatel výbušného článku, v němž tehdy anonymní úředník tvrdil, že ve státní správě je skupina lidí, kteří hatí Trumpovu agendu, aby ochránili demokratické instituce. Jako autor textu zveřejněného listem New York Times v roce 2018 vystoupil Miles Taylor, někdejší personální šéf amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám