Hlavní obsah

Trump chce před volbami uzavřít jadernou dohodu s Putinem

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump chce údajně uzavřít jadernou dohodu s Ruskem ještě před listopadovými volbami. Informoval o tom americký zpravodajský web Axios.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump podává ruku ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi

Článek

Trump si s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ohledně dohody v posledních šesti měsících několikrát telefonoval, zatímco jejich zástupci jednali ve Vídni. Podle novinářů z Axiosu se vrcholní úředníci obou zemí horečně snaží dohodu dopsat ještě před volbami.

Nový impulz dostala jednání poté, co se Trumpův bezpečností poradce Robert O’Brien setkal se svým ruským protějškem Nikolajem Patruševem na začátku října v Ženevě. Axios rovněž upozorňuje na setkání významného Trumpova vojenského poradce Marshalla Billingslea s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem.

Podle zdrojů serveru se Trumpova vláda nyní domnívá, že má na stole dohodu, která je přijatelná jak pro Patruševa, tak pro Putina. Náměstek Rjabkov ale v sobotu uvedl, že mezi oběma stranami stále panují „velké rozdíly v přístupu“ a že dohoda ještě nějakou dobu potrvá.

Trump bez dovolení vtáhl do kampaně Fauciho. Zneužil můj výrok, zlobí se epidemiolog

Amerika

Obamova dohoda vyprší v únoru

Stvrzení jaderné dohody s Ruskem by pro Trumpovu vládu bylo velké vítězství na poli zahraničí politiky. Poslední bilaterální dohoda (New START), kterou mezi sebou obě strany uzavřely, pochází ještě z dob Obamovy éry a má vypršet 5. února. Putin ji chce o pět let prodloužit, demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden také.

Trumpova administrativa se k takovému kroku moc nemá. New START prodlouží pouze za předpokladu, že se obě strany zároveň dohodnou na zmrazení dalšího vývoje jaderných hlavic. Billingslea varoval, že pokud Rusko odmítne dohodu uzavřít před volbami, Spojené státy své nároky v případě Trumpova znovuzvolení zvýší.

Spojené státy se snaží Rusko dále přimět k tomu, aby souhlasilo s budoucími jednáními ohledně dohody o omezení vývoje zbraní, kterých by se účastnila i Čína. Podle Axiosu si Rusko nepřeje nic, co by na Čínu explicitně vyvíjelo tlak.

Trumf v republikánském rukávu. Zveřejní další e-maily Clintonové

Volby USA

Reklama

Související články

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Joe Biden (77), demokratický nominant na prezidenta, hodlá zesílit kampaň v Texasu. V úterý oznámil, že v nejlidnatějším jižanském státě utratí dalších šest...

Výběr článků

Načítám