Hlavní obsah

Američanka odvolila z oběžné dráhy

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní vesmírná stanice

Američanka Kate Rubinsová letos nezaslala svůj volební hlas ani ze Spojených států, ani poštou, ale rovnou z vesmíru - z 400km vzdálené Mezinárodní vesmírné stanice. Pracuje totiž jako austronautka pro americkou organizaci NASA. Své volební právo může využít díky texaskému zákonu, který opravňuje své obyvatele odvolit z oběžné dráhy.

Kate Rubinsová před provizorní volební místností ve vesmíru (Zdroj: NASA)

Článek

Astronautka Rubinsová vůbec nepřemýšlela, že by kvůli svému působení na Mezinárodní vesmírné stanici letos neodvolila. „Podle mě je velmi důležité, aby lidé volili, a když tak můžu učinit já z vesmíru, tak můžou lidé na Zemi také,” řekla agentuře AP před měsícem. Kterého kandidáta si vybrala, nesdělila.

Funguje to vlastně dost jednoduše. Středisko kosmických letů zašle astronautům pobývajících ve vesmíru zakódovaný hlasovací lístek. Ti ho vyplní a vrátí zpět na Zemi, kde je přeposlán zapisovateli, který elektronický lístek převede a započítá.

Trump, nebo Biden? Sčítání se může táhnout i týdny

Volby USA

Celý tento proces je možný jen proto, že Texas schválil speciální zákon, který umožňuje obyvatelům volit z oběžné dráhy. Je jediným státem, který takovou legislativu má, na druhou stranu všichni aktivní astronauti musí žít blízko Houstonu, kde NASA sídlí. Texaský zákon se tak vztahuje na všechny Američany, kteří v dohledné době plánují odjet do vesmíru.

První volič ve vesmíru byl z Ruska

Rubinsová zdaleka není prvním člověkem, který kdy odvolil z oběžné dráhy. Podle historika Roberta Perlmana pocházeli první „vesmírní voliči” z Ruska. „Jurij Ušakov a Jurij Onufrijenko byli na palubě vesmírné stanice Mir s americkým astronautem Shannonem Lucidem. V červnu roku 1996 odvolili v ruských prezidentských volbách,” řekl Perlman serveru Axios.

O příštím prezidentovi USA může rozhodnout až Nejvyšší soud

Volby USA

V roce 1997 pak z Miru odvolil také astronaut NASA David Wolf, a to v regionálních volbách. Prvním Američanem, který z Mezinárodní vesmírné stanice volil přímo amerického prezidenta, byl Leroy Chiao, a to v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám