Hlavní obsah

Andrej Danko „kajícně“ uklízel ulice Bratislavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko přišel v pátek uklízet veřejný prostor v bratislavské městské části Dúbravka. Dal si to jako závazek poté, co při autonehodě poničil v této části města semafor. Předtím než se pustil do práce s koštětem, řekl, že škodu uhradil, pokutu zaplatí a na dva roky mu vzali řidičský průkaz.

Andrej Danko uklízí bratislavskou městskou část Dúbravku.Video: Ivan Vlček, Novinky

 
Článek

„Jsem z vesnice, takže mi to nevadí a koště jsem měl v ruce například i minulý týden,“ řekl dobře naladěný Danko. Velký zájem médií si užíval.

„Díky Bohu, že jsem při té nehodě nikomu neublížil. Poškodil jsem semafor, který je zaplacený, a zaplatím pokutu 900 eur (22 600 korun pozn. redakce). Věřím, že nemusím skočit do Dunaje. Dnes jsem přišel dobrovolně uklízet Dúbravku, protože zde také bydlím,“ dodal. Místopředseda parlamentu za vládní Slovenskou národní stranu si pak vzal koště a pustil se do uklízení.

Danko narazil do semaforu začátkem ledna a z místa činu ujel. Dechové zkoušce se podrobil až 15 hodin po nehodě. Vysvětlil to tím, že při nárazu si zlomil zub a musel nejdřív k zubaři. „Byl vyslýchán a podroben dechové zkoušce, s negativním výsledkem,“ sdělila policie druhý den po nehodě.

Foto: Ivan Vilček Novinky.cz, Novinky

Andrej Danko uklízel Bratislavu.

Ředitel Centra pro léčbu drogových závislostí v Bratislavě Ľubomír Okruhlica se k případu nechtěl vyjádřit, ale ve všeobecnosti potvrdil, že z těla vyprchá v průměru asi 0,2 promile za hodinu. „Pokud by měl člověk v sobě dvě promile alkoholu, to je už na hranici těžké opilosti, tak za deset hodin bude mít nulu při dechové zkoušce,“ řekl Okruhlica.

Opozice vyzvala Danka, aby odstoupil z funkce místopředsedy parlamentu. Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka zdůraznil, že ústavní činitel musí jít občanům příkladem. Danko nejenže neodstoupil z funkce místopředsedy parlamentu, ale letos dokonce kandidoval v prezidentských volbách, aby těsně před prvním kolem odstoupil ve prospěch Štefana Harabina, který pak skončil na třetím místě a do rozhodujícího druhého kola nepostoupil.

Andrej Danko za zničený semafor vyvázne s pokutou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám