Hlavní obsah

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korespondenční volba by znamenala výrazné ulehčení procesu voleb pro Čechy žijící v zahraničí. O návrhu pětikoalice na zavedení korespondenční volby pro prezidentské, parlamentní a evropské volby momentálně jedná Sněmovna. Zatímco vládní koalice je pro její zavedení, opozice v čele s ANO a SPD je proti. Jak by korespondenční volba vypadala a co by obnášela?

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí zařadila vláda Petra Fialy do svého programového prohlášení. Inspirací byl návrh ministerstva vnitra z doby druhé vlády Andreje Babiše (ANO), v němž se hlasování poštou plánovalo pro volby do Evropského parlamentu. Zavedení korespondenční volby slibovala programová prohlášení prvnídruhé Babišovy vlády. Tento návrh však nebyl nikdy zařazen na program jednání vlády a nyní ANO ostře vystupuje proti.

Dřív se ANO ke korespondenční volbě i euru hlásilo. Teď je razantně proti

Domácí

Jak nyní lidé volí v zahraničí

V současné situaci mají Češi žijící v zahraničí možnost volit pouze ve volbách do Poslanecké sněmovny a v prezidentských volbách na zastupitelských úřadech ČR v dané zemi. K tomu je nutné zařídit si voličský průkaz nebo se zapsat do zvláštního seznamu voličů u zastupitelského úřadu a prokázat svou totožnost včetně státního občanství ČR společně s uvedením bydliště v územním obvodu zastupitelského úřadu.

Naopak v komunálních, krajských, senátních a evropských volbách nelze volit ze zahraničí a je třeba volit na území České republiky na úřadě, pod který spadá jejich bydliště, nebo s voličským průkazem volit jinde (i po příjezdu do ČR).

Při sněmovních volbách v říjnu 2021 seznamy čítaly téměř 19 tisíc osob, volilo přibližně 13 tisíc lidí ve 111 okrscích. Čechů v zahraničí však žije několik stovek tisíc. Ministerstvo zahraničních věcí v roce 2015 odhadovalo jejich počet na 200 až 250 tisíc. Kdyby tolik českých občanů skutečně hlasovalo, překonali by počet platných hlasů z Karlovarského kraje (130 tisíc v roce 2021) a téměř vyrovnali několik dalších.

Jak odevzdat hlas v jednotlivých volbách, když jsme v zahraničí

Krajské volby

Korespondenční volba - jak by fungovala

Nabízí se všem zapsaným ve zvláštním seznamu. O takové hlasování se má žádat s dostatečným předstihem před začátkem voleb poštou či datovou schránkou nebo osobně. Příslušný volební orgán by měl proto odeslat voliči hlasovací lístky nejpozději 25 dnů přede dnem voleb. V případě osobního vyzvednutí na zastupitelském úřadě by bylo možné provést hlasování rovnou na úřadě a zalepenou obálku předat úřadu.

Podklady k volbě by si šlo převzít osobně, nechat doručit poštou, mohl by je za vás vyzvednout někdo s plnou mocí. Patřily by k nim instrukce ke správnému volení, poštovní obálka, identifikační lístek a úřední obálka pro hlasovací lístek.

Identifikační lístek má obsahovat údaje o voliči, který na něm podpisem stvrdí prohlášení, že hlasuje osobně. Zastoupení není v českých volbách přípustné. Hlasovací lístek by si volič musel sám vytisknout z webu ministerstva vnitra. Odkaz by byl součástí obdržených materiálů k volbě. Do doručovací obálky by se vložila úřední obálka s hlasovacím lístkem uvnitř a zvlášť identifikační lístek, popřípadě včetně voličského průkazu, pokud byl voliči vydán. Doručovací obálku pak odešle na příslušný zastupitelský úřad.

Kdo o korespondenční volbu požádá, už nebude moci přijít volit osobně na úřadě.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Přijetí a započítání hlasů

V jedné poštovní obálce by musel být vždy jen jeden hlasovací lístek. Obsah by také nebyl započítán, pokud by např. chyběl identifikační lístek či podpis na něm, nebo by v ní nebyl voličský průkaz (když jej volič získal).

Pouze hlasy doručené na úřad před koncem voleb v příslušném okrsku mají být předány zvláštní volební komisi. Například v USA či Kanadě, kde kvůli značnému časovému posunu směrem zpět probíhají volby ve čtvrtek a pátek, by tak hlasy musely dorazit do pátečních 21 hodin. V dalších částech světa by se na ně čekalo až do sobotních 12 nebo 14 hodin.

Návrh předpokládá, že by ministerstvo zahraničních věcí také stanovilo, na kterých územích by takto volit nešlo. Mělo by vycházet z dostupnosti a podmínek poštovních služeb i probíhajících válečných konfliktů.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám