Hlavní obsah

Web Ukrajina na školách nabízí desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi

Desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi na Ukrajinu nabízí nově web Ukrajina na školách. Pro žáky, učitele i rodiče to inicioval spolek Díky, že můžem a nezisková organizace Post Bellum.

Foto: Post Bellum

Web nabízí desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

„Na jednom místě sdružujeme existující vzdělávací aktivity a materiály, které poslouží učitelům a rodičům pro edukaci ohledně války na Ukrajině,“ popsala Michaela Szkála, koordinátorka vzdělávacích projektů organizace Post Bellum – ta mj. spravuje archiv vzpomínek pamětníků totalitních režimů Paměť národa.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

Podle zástupců neziskových organizací patří děti a mládež mezi nejzranitelnější členy naší společnosti, přesto bychom se podle nich neměli bát s nimi citlivá témata otvírat, debatovat o nich a objasňovat je.

Přehled na webu Ukrajina na školách vytvořili odborníci jako rozcestník stránek Samet na školách, který hodlají průběžně aktualizovat. Lze tam najít i aktivity přímo do výuky.

Dostupné materiály se soustředí zejména na tyto body:

  • Jak se vyznat v současné situaci, jaký je její historický a politický kontext?
  • Ruská propaganda jede na plné obrátky. Kterým zprávám můžeme věřit?
  • Stovky tisíc lidí prchají kvůli válce ze své země. Jak učit o migraci?
  • Dění ve světě dopadá na psychiku dětí i dospělých. Jak s dětmi mluvit o válce?
  • Jak můžete ve škole podpořit Ukrajinu? Jak uspořádat happening nebo sbírku?
  • Jakým způsobem zapojit ukrajinské děti do procesu integrace na školách?

Většina nabídky je dostupná online a zdarma. Součástí rozcestníku jsou existující metodiky a mediální zdroje, postupně budou přibývat i aktivity, které si budou moci školy do hodin objednat živě – přednášky, debaty či workshopy. Materiály je možné využít i v rámci terénních, pobytových, ambulantních sociálních nebo zdravotních služeb, a to jak pro práci s dětmi, tak s dospělými či seniory.

„Jde o speciální mírovou operaci“

Příkladem nabídky je třeba online kurz pro učitele Labyrint migrace, který pořádá organizace Člověk v tísni. Proběhne od 30. března do 11. května kombinovanou formou e-learningu spolu s pěti živými online webináři s experty na migraci, které se dotknou i aktuálních témat ukrajinské krize.

Rusko chce za prezidenta Ukrajiny dosadit Janukovyče odsouzeného za vlastizradu

Evropa

Organizátoři nabízejí online materiály o vojenských intervencích Ruska. Metodika má sloužit k zamyšlení, jakými prostředky v minulosti Rusko dosahovalo v konfliktech svých cílů a co bylo častým důvodem. Žáci mají aktivně vyhledávat články o tématu, číst texty, analyzovat a dát dohromady výsledek. Lekce, kterou připravila Asociace učitelů občanské výchovy („Občankáři“), je součástí balíčku pro učitele, kde v roli moderátorů budou právě studenti.

Web nabízí i materiály o tzv. fake news a ukazuje rovněž, jak vypadá ruská propaganda – konkrétně tamní oficiální metodika, jak s dětmi mluvit o válce. Nezávislý ruský web MediaZona zveřejnil oficiální vládní manuál Ruské federace pro školy, jak by měli učitelé ospravedlnit invazi na Ukrajinu.

„Nejde o válku s Ukrajinou, ale o speciální mírovou operaci, jejímž účelem je zastavit nacionalisty, kteří utlačují rusky mluvící obyvatelstvo. Zvláštní mírová operace je nezbytným opatřením k záchraně lidí na Ukrajině,“ stojí v textu.

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Internet a PC

Materiály na webu zároveň zahrnují zdroje pro psychickou a emocionální podporu dětí a mladistvých, a to rozcestník krizové pomoci od Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, webinář od Člověka v tísni nebo metodiku, jak pomoci dětem na 1. stupni ZŠ, kterou dala dohromady katedra psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Nehledat „vinu“ u spolužáků

„Otevřená komunikace o tématu války na Ukrajině pomůže chápat souvislosti mezinárodního konfliktu, včetně problematiky dezinformací nebo migrace,“ doplnila Michaela Szkála.

Záměrem podle ní je také vyvarovat se toho, aby žáci a studenti pod vlivem emocí a dezinformací hledali vinu za útok Ruska na Ukrajinu u svých spolužáků ruské nebo ukrajinské národnosti.

„Ruský spolužák za to nemůže“. MŠMT připravilo návod, jak ve školách mluvit o Ukrajině

Věda a školy

O tom hovořil i ministr školství Petr Gazdík (STAN), přičemž MŠMT k tomu též připravilo metodiku.

Povinná školní docházka a práce s dětmi, které neumějí česky

V této souvislosti je třeba z webu Ukrajina na školách ještě připomenout, že kupříkladu společnost META pomáhá rodičům s migrační zkušeností a jejich dětem zorientovat se v českém školství a v začlenění do společnosti. Nabízí kurzy češtiny pro děti i dospělé, pedagogům a školám poskytuje poradenství ve vzdělávání dětí, které nemají žádnou či dostatečnou znalost češtiny.

FOTO: Sedmý den války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Také ministerstvo školství se v souvislosti se situací na Ukrajině zabývá přípravou škol pro děti uprchlíků a otázkou zajištění nezletilých bez doprovodu. Kvůli situaci už aktivovalo svůj krizový štáb, jak nedávno informovala mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Školní docházka je podle ní povinná pro děti, které jsou v Česku trvale, přechodně déle než 90 dnů nebo žádají o mezinárodní ochranu. Právo na vzdělávání na středních školách mají v Česku podle Lednové Ukrajinci s povolením pobytu nebo ti, kteří si o něj požádají.

„Pokud by měla do ČR migrovat větší skupina žáků ve věku povinné školní docházky, byli by zařazeni do škol podle místa pobytu,“ vysvětlila Lednová.

Neprodleně zvažte konec spolupráce s ruskými institucemi, vyzval Gazdík školy a vědu

Věda a školy

Školy by pomoc s integrací těchto dětí mohly hledat např. na webu Národního pedagogického institutu (NPI), kde jsou mj. informace o tlumočnících či tzv. adaptačních koordinátorech, dále seznam psychologů, kteří se v krajích věnují péči o děti cizinců. Od loňského září navíc funguje ve školách nový systém jazykové přípravy žáků cizinců – rozsah kurzu češtiny pro cizince je 100 až 200 hodin podle úrovně znalostí po dobu max. 10 měsíců.

Do prvních ročníků středních škol mohou být žáci přijímáni pouze na základě absolvování přijímacího řízení, nicméně školský zákon umožňuje žáky přijmout i do vyššího ročníku. O přijetí rozhoduje ředitel školy, podmínkou je volná kapacita daného oboru vzdělání. V případě potřeby může zřizovatel školy povolit výjimku ze stanoveného nejvyššího počtu žáků, a to do počtu navýšení o čtyři.

Co se týká VŠ studentů z Ukrajiny, ministerstvo na jejich podporu připravuje dotační program. Chce na to dát 150 milionů korun.

Jako rok 1938. Rusko se vyřazuje ze společenství civilizovaných států, reagují rektoři

Věda a školy

Výběr článků

Načítám