Hlavní obsah

Zablokování zabralo. Návštěvnost dezinformačních webů klesla na polovinu

Praha

Návštěvnost dezinformačních webů klesla po zablokování adres s koncovkou .cz sdružením CZ.NIC na méně než polovinu. V sobotu zaznamenaly téměř 8000 návštěv, v pátek, kdy byly zablokovány, to bylo přes 17 000 návštěv. Před týdnem byla jejich návštěvnost kolem 12 000 za den. Vyplývá to z informací občanského hnutí Čeští elfové, které bojuje proti dezinformacím.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Z analýzy vyplývá, že i přes snahu dezinformačních zdrojů přemostit blokaci české domény došlo k významnému omezení jejich webové interakce. Jde přitom o zdroje, které systematicky šíří prokremelskou propagandu, což se děje i v době útočné války proti Ukrajině,“ uvedl mluvčí Českých elfů Bob Kartous.

Internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl minulý týden Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Část webů nicméně po zablokování domény .cz přešla na nové domény s jinou koncovkou, o kterých informovaly své čtenáře a příznivce na sociálních sítích. A na tyto domény je již sdružení CZ.NIC krátké.

Servery, na kterých některé tyto weby běží, čelily poté o víkendu podle provozovatelů hackerským útokům.

Čeští elfové jsou občanským hnutím, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Volnou inspiraci našli v podobném hnutí Elfů z pobaltských republik, kteří již několik let bojují proti ruským hybridním a dezinformačním operacím.

Facebook zakročil proti ruským médiím. Moskva zavelela k omezení sítě

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám