Hlavní obsah

„Ať si létají na koštěti.“ Roskosmos přestane dodávat do USA raketové motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko přestane dodávat do Spojených států raketové motory, a to jako odplatu za sankce, které Washington uvalil na Moskvu kvůli útoku na Ukrajinu. Ve čtvrtek to sdělil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko se také nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve prodalo USA.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Článek

„V situaci, jaká panuje teď, nemůžeme dodávat Spojeným státům naše nejlepší raketové motory. Ať si létají s něčím jiným, třeba na koštěti,“ řekl Rogozin v ruské státní televizi.

Podle Rogozina Rusko dodalo do Spojených států od 90. let 122 dvoukomorových raketových motorů RD-180, z nichž 98 bylo použito pro rakety Atlas.

Kvůli sankcím vůči Rusku letos start nové evropské mise na Mars zřejmě neproběhne

Věda a školy

Rusko už dříve oznámilo, že kvůli západním sankcím přerušuje spolupráci s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou ve Francouzské Guyaně.

OneWeb ruší lety

Moskva také žádala garance od britské společnosti OneWeb, že její satelity nebudou využity k vojenským účelům. OneWeb, v níž má podíl britská vláda, ve čtvrtek oznámila, že ruší všechny starty z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Zkoumáme, jak udržovat ISS na orbitě bez Rusů. Bylo by to ale smutné, řekla představitelka NASA

Věda a školy

Většinu jejích satelitů vynesly na oběžné dráhy ruské rakety Sojuz z kosmodromu Vostočnyj v Rusku a z Bajkonuru.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Rogozin by zároveň chtěl „přísně potrestat“ hackery z hnutí Anonymous, kterým se podařilo napadnout počítačové systémy vesmírné korporace Roskosmos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám