Hlavní obsah

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Moskva

Hackerům z hnutí Anonymous se skutečně podařilo napadnout počítačové systémy vesmírné agentury Roskosmos. Ve středu to potvrdil šéf agentury Dmitrij Rogozin, který kybernetický nájezd odsoudil. Podle ruské státní agentury TASS navíc požaduje potrestání hackerů.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos (vpravo).

Článek

Rogozin nicméně odmítl tvrzení hackerů, že Rusko ztratilo kontrolu nad špionážními satelity. „Všechny útoky automaticky odrazil bezpečnostní systém, ruská řídicí centra pracují v běžném režimu,“ prohlásil šéf vesmírné agentury.

Hackeři nicméně už v noci z úterý na středu na Twitteru zveřejnili snímky z administračního rozhraní serverů agentury, které potvrzují, že byly skutečně mimo provoz. I když nyní má již patrně Moskva nad systémy opět kontrolu, útok byl podle zveřejněných snímků úspěšný.

Rogozin agentuře TASS řekl, že „materiály o pokusech provést hackerské útoky“ předá tajné službě FSB, generální prokuratuře a vyšetřovacímu výboru. „Jednalo se o vážnou akci hackerů. Je to v podstatě zločin, který musí být přísně potrestán,“ prohlásil šéf vesmírné agentury.

„Vyřazení kosmického uskupení z provozu jakékoli země je casus belli, tedy důvod k vyhlášení války,“ burcoval Rogozin.

Vyřadit počítačové systémy Roskosmosu z provozu se podařilo konkrétně hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená. Toto hnutí se již v minulém týdnu jasně postavilo na stranu Ukrajiny. „Celá skupina Anonymous je oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě,“ uvedli hackeři na Twitteru.

Rusům jsme vyřadili špionážní satelity, jedou naslepo, hlásí Anonymous

Bezpečnost

Útoky se stupňují

Několik ruských cílů vyřadili z provozu již během čtvrtka a pátku. Využili k tomu útok typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today. Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, které byly k útoku použity, pocházela ze Spojených států.

Útočit na Rusko může kdokoliv s počítačem. Je to velké riziko, varují experti

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám