Hlavní obsah

Rogozin znovu běsní. Neprovokujte mě, nebo ISS skončí, pustil se do amerického astronauta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin opět neudržel na sociálních sítích nervy na uzdě a pustil se do roztržky s bývalým americkým astronautem Scottem Kellym. Znovu pohrozil, že projekt Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) může skončit „a bude to vaše vina“, vmetl Kellymu. Vesmírné partnerství mezi Ruskem a USA tak každým dnem vypadá nejistěji a nejistěji, píše portál Space.com.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký astronaut Scott Kelly (vlevo) a šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin

Článek

Kelly na Twitteru otevřeně podporuje Ukrajinu a sdílí vyjádření jejího prezidenta Volodymyra Zelenského. Párkrát se strefil i do Rogozina, potažmo do Roskosmosu.

Ironizoval třeba skutečnost, že si Rogozin minulý týden na Twitteru pochvaloval, že technici přelepují vlajky Spojených států, Japonska a dalších zemí na raketě Sojuz, která původně měla vypustit na orbitu 36 internetových satelitů pro britskou společnost OneWeb. Kelly zmínil, že bez těchto států nebude ruský kosmický program stát za nic a s humorem Rogozinovi poradil, ať si najde práci v McDonald´s, „pokud tedy v Rusku ještě existuje“.

Sílí tlak na McDonald’s a Coca-Colu, aby se stáhly z Ruska

Válka na Ukrajině

Rogozin si kritiku nenechal líbit a hned Kellyho označil za „debila“ a pohrozil, že pokud bude Kelly pokračovat v takové rétorice, může to znamenat „smrt“ spolupráce na ISS – byť jde v případě Kellyho o bývalého, nikoli současného astronauta NASA.

„Bude to vaše vina,“ napsal mu přímo Rogozin v příspěvku, který následně smazal. Avšak Kelly si udělal snímek obrazovky, který poté sdílel.

„Proč jste ten tweet smazal? Copak nechcete, aby všichni viděli, že jste jak malé dítě?“ napsal pak Kelly v pondělí na Twitter. Rogozina navíc oslovil sarkastickým přátelským oslovením „Dimon“, tj. domáckou formou jména Dmitrij – což se šéfovi Roskosmosu očividně taktéž nelíbilo.

Rogozin to označil za zbytečnou provokaci. „Nejsme přátelé, ale vy mě tak oslovujete. Nepřijímám takové chování a nebudu ho tolerovat. Chováte se destruktivně a vzdorovitě,“ prskal.

„Možná se jedná o demenci a agresi, která se vám rozvinula jako důsledek stresu z cest do vesmíru,“ přisadil si Rogozin a nakonec Kellyho vyzval, aby se „podrobil vyšetření v Ústavu pro studium mozku v naší Federální medicínské a biologické agentuře“.

„Vždy to byl šašek“

Kelly následně Rogozina označil v rozhovoru pro server CBS News za šaška. „Vždycky to byl šašek a jeho poslední poznámky to jen dokazují,“ poznamenal.

Bývalý astronaut vesmírného úřadu NASA Kelly zavítal na ISS třikrát, přičemž na své poslední misi, která probíhala od března 2015 do března 2016, strávil na palubě orbitální laboratoře asi rok.

NASA pominula drsné výroky šéfa Roskosmosu o „shození“ ISS na Evropu či USA

Věda a školy

„Komentovat jakákoli slova Dmitrije Rogozina na Twitteru vlastně nejde,“ zareagoval na to pro Novinky odborník na kosmonautiku Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti.

„V posledních několika dnech tam v nějakém psychickém transu píše jeden nesmyslný tweet za druhým. Většina z nich se ani netýká kosmonautiky, za jejíž nevojenskou část jakožto generální ředitel Roskosmosu zodpovídá, ale ruské agrese na Ukrajinu jako takové (což on pochopitelně pojmenovává úplně jinými výrazy),“ popsal Halousek.

Co se týká slovní přestřelky s americkým astronautem Scottem Kellym, tak její úplný počátek se podle Halouska zrodil v okamžiku, kdy Kelly popřál svému ruskému kolegovi Michailu Kornijenkovi, se kterým prožil rekordní téměř roční pobyt na ISS, vše dobré v těchto těžkých časech. A dodal, že fandí Ukrajině. „Už jen na to Rogozin výbušně reagoval,“ připomněl Halousek.

Kvůli sankcím vůči Rusku letos start nové evropské mise na Mars zřejmě neproběhne

Věda a školy

Spolupráce Ruska s ostatními partnery na ISS (USA, Evropa, Japonsko, Kanada) je v tuto chvíli zmrazena, neprobíhají žádné společné experimenty ani další aktivity. „Ale podle jednoho včerejšího tweetu celkem dobrého zdroje je posádka ve vzájemných vztazích korektní a žádné problémy mezi nimi nejsou. Oni samozřejmě všichni vědí, že se vzájemně potřebují, že chyba kohokoli z nich může způsobit třeba i smrt,“ pokračoval Halousek s tím, že „shodit“ ISS z oblohy, jak vyhrožoval Rogozin, tak jednoduše nejde.

„Rozpůlení“ ISS?

V NASA každopádně přemýšlejí o způsobech, jakými by mohli udržovat ISS na oběžné dráze bez ruské pomoci. Podle agentury AFP to nedávno připustila šéfka programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Luedersová. Minulý týden podle ní ale nic nenasvědčovalo tomu, že by Moskva chtěla od spolupráce na provozu ISS v návaznosti na invazi na Ukrajinu a sankce vůči Rusku odstoupit.

Zkoumáme, jak udržovat ISS na orbitě bez Rusů. Bylo by to ale smutné, řekla představitelka NASA

Věda a školy

Její vyjádření přišlo poté, co Rogozin předminulý týden právě ostře reagoval na americké sankce uvalené na Rusko kvůli vpádu vojsk do sousední země. Rogozin mj. naznačoval, že Rusové by mohli spolupráci kolem ISS ukončit, načež by mohl následovat „nekontrolovaný sestup“ satelitu na území USA nebo Evropy.

Rusko je pro provoz orbitálního komplexu důležité, zodpovídá za jeho pohon a za kontrolu dráhy letu. K tomu slouží motory připojené vesmírné lodě Progress, které se pravidelně zapínají a udržují stanici asi 400 kilometrů nad povrchem Země. USA se starají o podporu života a dodávky energie, obě země na ISS vysílají své astronauty – aktuálně jsou tam dva Rusové, čtyři Američané a jeden Němec.

Luedersová jmenovala společnost Northrop Grumman, jejíž loď Cygnus je podle výrobce schopna ISS pohánět bez přispění ruských motorů. Také zmínila SpaceX, jejíž šéf Elon Musk na Twitteru zveřejnil logo své firmy v reakci na řečnickou otázku Rogozina, kdo by zachránil vesmírnou stanici před pádem na Zemi.

Zmíněná expertka ovšem zdůraznila, že jde pouze o nouzové možnosti. „Bylo by pro nás velmi obtížné fungovat samostatně. ISS je mezinárodní partnerství... Byl by to smutný den pro mezinárodní spolupráci, pakliže bychom nebyli schopni nadále pokojně pracovat ve vesmíru,“ konstatovala.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Podle Halouska by – stále častěji zmiňovanou – alternativou mohlo být fyzické rozdělení ISS na dvě samostatně letící stanice. „Ale to by pro ruskou část ISS, a de facto i pro ruskou pilotovanou kosmonautiku, znamenalo v brzké době zánik,“ soudí.

Rogozin, blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, reagoval na mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině již několikrát. Kromě vyhrocených vyjádření v souvislosti s ISS např. oznámil, že Roskosmos „v reakci na sankce EU přerušuje spolupráci s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou a stahuje své technické zaměstnance z Francouzské Guyany“.

„Ať si létají na koštěti.“ Roskosmos přestane dodávat do USA raketové motory

Věda a školy

Moskva zároveň přestane dodávat do Spojených států raketové motory, stejně tak se nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve prodalo USA. „V situaci, jaká panuje teď, nemůžeme dodávat Spojeným státům naše nejlepší raketové motory. Ať si létají s něčím jiným, třeba na koštěti,“ řekl Rogozin v ruské státní televizi.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám