Hlavní obsah

Inspirace, jak netradičně a zajímavě zabalit dárky

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dárky nejčastěji balíme do vánočního papíru. V posledních letech se vedle této klasiky prosazují i další formy – dárkové krabice, tašky, sáčky, ale třeba i šátky furoshiki podle japonské tradice. Inspirujte se!

Foto: Giftisimo

Balení dárků vyžaduje čas a trpělivost, proto si tyto chvíle zpříjemníme stylovou pohodou.

Článek

Obvykle dárek převážeme stuhou, nejlépe látkovou, která může být vyztužená jemným drátkem. Díky němu si uvázaná mašle udrží tvar.

Oblíbené je také papírové lýko, tzv. raffia s lesklým i matným povrchem. Nechybějí zdobné hvězdy zvané kokardy.

Můžeme jít ještě dál a dárek opatřit stylovou vizitkou se jménem obdarovaného nebo přáním, větvičkou či vánočními ozdobami. Nešikům pomůže s dárkem balicí služba, třeba přímo v obchodním domě.

Není papír jako papír

Balicí papíry se liší složením i způsobem výroby. Existují certifikace vztahující se k výrobě papíru v souvislosti s ochranou přírody. Například papíry dárkové balicí služby Giftisimo mají certifikaci FSC, která zaručuje, že dřevo použité na jejich výrobu bylo vybrané s ohledem na trvalou udržitelnost a ochranu lesů.

Foto: Giftisimo

Profesionální balení dárků šetří čas a efekt rozhodně stojí za to. Dárkové balicí služby se nebojí být kreativní, na výzdobě dárku pracují i s návrhy klienta.

„Některé papíry, které prodáváme, mají nejstarší ekologickou certifikaci na světě Der Blaue Engel. Tyto papíry jsou navíc stoprocentně ekologicky rozložitelné a splňují nejpřísnější normy ochrany životního prostředí,“ říká Lenka Ševítová z oddělení marketingu firmy Giftisimo, která také nabízí produkty a doplňky k balení dárků.

Balicí papír může vypadat jako omalovánka, a když ho děti vybarví, stane se sám o sobě originálním výrobkem. Na černý povrch lze malovat jako na tabuli fixou, která vypadá jako křída. Na trhu seženeme i výjimečně lesklé papíry, jejichž vzory jsou embosované neboli protlačené.

Dárky, které zahřejí duši

Tipy a trendy

Při doteku cítíme jejich jemný reliéf na povrchu. Perlage papíry zase na světle lehce mění barvy, a přestože jsou nižší cenové kategorie, mohou v nich zabalené dárky působit luxusně.

Tašky, krabice a šátky

Hitem jsou tašky z různě tvrdého papíru se stuhami, zavíráním na suchý zip nebo na knoflíky. Stranou nezůstávají ani transparentní či barevné sáčky z organzy, celofánu, z papíru, opatřené kartonovým dnem i samolepicí klopou.

Krabice jsou ideální pro dárek, který se skládá z několika drobnějších věcí, ať už je to kosmetická sada, košile s vázankou a luxusními manžetovými knoflíky, nebo to jsou šperky. Trh nabízí už zdobené krabice, ty obyčejné můžeme zabalit a dotvořit dekoracemi.

Tipy na dárky, které pod stromečkem potěší každou ženu

Vánoce

Furoshiki šátek k balení dárků je v Česku sice novinkou, nachází ale stále více příznivců. Obdarovaný totiž dostává dva dárky v jednom. Furoshiki šátek lze následně používat jako módní doplněk na krk nebo znovu na balení dárků. Můžeme z něj za pomocí uzlů udělat jednoduchou příruční kabelku.

„Balení do textilu je jedna z nejstarších metod přenášení a uchovávání předmětů, která vznikla souběžně s vynálezem tkaní. I náš tradiční český Honza pomáhal nosit mámě seno v loktuši a na vandr mu zabalila buchty do šátku,“ vysvětluje Iva Czyžová z Českých Budějovic, lektorka dekoračních technik, o nichž také píše knížky.

Furoshiki: dva dárky v jednom

„Čím je mi sympatické balení dárků podle japonské tradice do furoshiki šátku?

Za prvé se mi líbí návrat ke kořenům, do dob, kdy si lidé uvědomovali, kolik práce a energie je vloženo do výroby každého předmětu. To, co měli, se snažili využívat beze zbytků a neplýtvali vzácnými zdroji vytvářením jednorázových předmětů,“ říká Iva Czyžová, lektorka dekoračních technik.

„Za druhé furoshiki je multifunkční. Když si přinesete na piknik svačinu v tašce z furoshiki, po rozvázání vám poslouží jako ubrus, a až se večer ochladí, můžete si stejný šátek přehodit přes ramena.

Jaké dárky od svého protějšku rozhodně nechceme

Vánoce

Za třetí se mi líbí, že šátky dávají široký prostor kreativitě a sebevyjádření, a tak se obal sám stane originálním dárkem. Nemusíme přece zůstat jen u kupovaných šátků, můžeme na jejich výrobu použít záda ze staré pánské košile nebo šátek nabatikovat, potisknout, něco na něj vyšít, z kousků zbytkových látek vytvoříme patchworkový šátek.

To považuji za další věc, kterou bychom se mohli obohatit, když se inspirujeme cizí kulturou. Japonci jsou dodnes přesvědčeni, že množství času, který člověk věnoval výběru a pečlivému zabalení dárku, je přímo úměrné úctě či lásce, kterou člověk chová k obdarovanému.“

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky, které potěší každého muže

Vánoce jsou skutečně již za dveřmi a je tedy nejvyšší čas dokoupit dárky i pro naše mužské polovičky. Připravili jsme proto pro vás hned několik inspirací....

Výběr článků

Načítám