Hlavní obsah

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

• Aktualizováno

Americká firma Blue Origin se zařazuje mezi soukromé společnosti schopné dopravovat do kosmu lidi. Po 15. hodině SELČ odstartovala její raketa New Shepard k vesmíru poprvé s posádkou, jejímž členem byl také majitel společnosti Jeff Bezos. Let, který celkově trval 10 minut a 19 sekund, je významný i tím, že se ho společně zúčastnil dosud nejstarší i nejmladší astronaut. Modul s posádkou se bezpečně vrátil zpět na Zemi.

Záznam: Miliardář Bezos letí do vesmíruVideo: Blue Origin, AP

 
Článek

Na soukromém kosmodromu Corn Ranch, který patří společnosti Blue Origin a nachází se na poušti na západě Texasu, připravili raketu New Shepard RSS First Step k misi NS-16.

„Jde o první let tohoto stroje s posádkou,“ připomněl specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Raketa New Shepard, pojmenovaná po pátém americkém astronautovi, který stanul na Měsíci, Alanu Shepardovi, vzlétla v 15:12 našeho času. Blue Origin akci naplánovala na 20. července, tedy na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci.

Podle plánu se od nosné rakety po necelých třech minutách odpoutal modul s posádkou a sám vystoupal nad Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem.

„Pokud vše půjde podle plánu, tak kabina s posádkou vystoupá do výšky zhruba 105 km nad zemský povrch,” upřesnil před startem popularizátor kosmonautiky Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.

A to se také povedlo, vystoupala až do výšky 107 kilometrů.

Tři minuty stavu beztíže, poté přistání

Zatímco nosná raketa začala klesat zpět, čtveřice lidí v modulu si mohla kolem tří minut užívat stav beztíže, resp. mikrogravitace. Předtím si ale při stoupání vzhůru s raketou ještě posádka vyzkoušela přetížení téměř šesti G, tedy šestinásobku normální zemské gravitace.

Raketa po svém zhruba sedmiminutovém letu přistála vertikálně v texaské poušti asi tři kilometry od místa startu, potvrdila firma Blue Origin.

Foto: Blue Origin, AP

Kapsle s posádkou

Modul následně za další zhruba 3-4 minuty dosedl na zemský povrch, načež všichni účastníci mise zvesela vyšli ven.

„Nejlepší den vůbec,” prohlásil pak Bezos nadšeně.

Foto: Blue Origin, AP

Kapsle s posádkou přistála na zemi

S Bezosem poletí do vesmíru 20. července 82letá pilotka Funková

Amerika

Spolu s Jeffem Bezosem letěl i jeho bratr Mark. V posádce je též 82letá průkopnice letectví Wally Funková, která se stala nejstarším člověkem, jenž zavítal do vesmíru.

Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl Zemi a do vesmíru se znovu podíval v roce 1998 v 77 letech.

Před 100 lety se narodil John Glenn. První Američan, který obletěl Zemi

Historie

Čtvrtým členem týmu je 18letý Oliver Daemen, který překonal rekord sovětského kosmonauta Germana Titova. Ten se v roce 1961 ve svých 25 letech dostal do vesmíru jako druhý člověk po Juriji Gagarinovi.

Tento pasažér v sestavě nahradil zatím neznámého vítěze aukce, který za místo na plnohodnotné premiéře lodi New Shepard zaplatil 28 milionů dolarů (přes 600 milionů korun).

Blue Origin uvedla, že anonymní vítěz se nakonec expedice nemůže zúčastnit a plánuje se do vesmíru podívat při některém z dalších předpokládaných letů.

S Bezosem poletí do vesmíru 18letý hoch, překoná věkový rekord z roku 1961

Svět

Daemen podle agentury AP v charitativní dražbě nabídl druhou nejvyšší sumu. Kolik přesně to bylo, není jasné. Mladík je synem Joese Daemena, který založil investiční skupinu Somerset Capital Partners.

„Nemůžu se dočkat, až zažiju stav beztíže a uvidím svět shora,” prohlásil mladý Daemen, který se po dokončení středoškolského studia stal držitelem pilotní licence a v září nastupuje ke studiím na Univerzitě v Utrechtu v Nizozemsku.

Bezos: Branson vlastně do vesmíru nedoletěl

Zakladatel internetové společnosti Amazon a nejbohatší člověk na světě Jeff Bezos už v červnu oznámil, že při prvním letu do vesmíru zorganizovaném jeho firmou nebude chybět a že s sebou vezme svého bratra Marka.

Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru. Životní zážitek, vzkázal

Svět

Bezose v soutěži rodící se lukrativní vesmírné turistiky o devět dnů předstihl majitel konkurenční firmy Virgin Galactic, britský miliardář Richard Branson. Ten se 11. července zúčastnil prvního – a úspěšného – letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletní šestičlennou posádkou.

Kosmické klání miliardářů: Branson se dostane do vesmíru dříve než Bezos

Zahraniční

Bezose to však nevyvedlo z míry, jelikož Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad 80 kilometrů a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, nechal se slyšet šéf Blue Origin.

Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, avšak obecně uznávanou hranicí kosmického prostoru je oněch 100 kilometrů.

Lístek do kosmu s Bransonovou Virgin Galactic má i Elon Musk

Amerika

Jak v případě VSS Unity, tak modulu vyneseného raketou New Shepard se každopádně jedná „pouze“ o tzv. suborbitální lety. To znamená, že nedosáhnou oběžné dráhy kolem naší planety.

Foto: BLUE ORIGIN/MEGA, Profimedia.cz

Ilustrační snímek modulu pro posádku

Na rozdíl od Bransonova pilotovaného raketoplánu byl nicméně Bezosův modul zcela automatizovaný. Pro let vzhůru, sestup ani přistání nebyl zapotřebí žádný profesionální personál na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám