Hlavní obsah

Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru. Životní zážitek, vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský miliardář Richard Branson v neděli v rámci testovacího letu raketoplánu VSS Unity své společnosti Virgin Galactic doletěl až na samou hranici vesmíru. Po oddělení z nosného letounu stroj v neděli před 17:30 žažehl raketové motory a vystoupal do výšky 90 kilometrů.

Záznam: Miliardář Branson ve vlastním raketoplánu letí do vesmíruVideo: VIRGIN GALACTIC, Reuters

 
Článek

„Tohle je zážitek na celý život,” vzkázal Branson ještě z paluby svého raketoplánu VSS Unity.

Brit o devět dní předstihl hlavního konkurenta, zakladatele společnosti Blue Origin Jeffa Bezose. Ten svou cestu do vesmíru naplánoval na 20. července.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start miliardáře Bransona k hranici vesmíruVideo: Reuters

Vývoj raketoplánu trval Bransonově firmě 17 let a vyšel v přepočtu na více než 21,69 miliardy korun.

VSS Unity v neděli odpoledne vzlétl z kosmodromu Spaceport America u města Truth or Consequences v Novém Mexiku. Do předpokládané výšky kolem 15 kilometrů loď vynesl mateřský letoun VMS Eve. Pak se raketoplán oddělil, zažehl vlastní motory a strmě vystoupal k hranici 90 kilometrů.

Foto: Reuters

Stroj miliardáře Bransona mířící k hranici vesmíru

Při dosažení nejvyššího bodu letu posádka zažila několikaminutový stav beztíže a stroj se pozvolna snesl zpět. Přistál na dráze kosmodromu Spaceport America, z níž s nosným letounem odstartoval.

Kosmické klání miliardářů: Branson se dostane do vesmíru dříve než Bezos

Zahraniční

Poprvé plně naložený

Jedná se už o dvaadvacátý letový test VSS Unity. Tři z dosavadních jednadvaceti se uskutečnily s lidmi na palubě. Tentokrát to však je první let s plnou, šestičlennou posádkou. Tvoří jí dva piloti a čtyři "specialisté mise", mezi nimiž bude i Branson.

Virgin Galactic už dříve sdělila, že počítá se zahájením svých vesmírných komerčních služeb v příštím roce. Předcházet by tomu ale měly ještě dva zkušební lety. Nedělní let má podle agentury AP posílit důvěru ve vesmírnou turistiku nabízenou společností Virgin Galactic. Poptávka je však silná, vesmírné lety si zarezervovalo několik set bohatých lidí. Jedna letenka stojí kolem 250 tisíc dolarů (přes 5,4 milionu Kč).

Foto: Virgin Galactic, Reuters

Richard Branson

Bezos poletí výš

Jeff Bezos po oznámení, že šéf Virgin Galactic poletí dřív než on, význam snažení svého konkurenta snížil. Poukázal na to, že Branson se vlastně do vesmíru nepodívá. Raketoplán VSS Unity totiž stejně jako při žádném dosavadním letu ani tentokrát nepřekoná výšku 100 kilometrů, což je všeobecně uznávaná hranice začátku vesmíru.

Bransonův „turistický” raketoplán úspěšně absolvoval další testovací let

Věda a školy

"Jen čtyři procenta světa uznávají nižší hranici 80 kilometrů, nebo 50 mil, jako začátek vesmíru," konstatovala Bezosova Blue Origin na svém Twitteru. A dodala, že její raketa New Shepard létá nad sto kilometrů, což je "jedna z mnoha výhod létání s Blue Origin".

Občas se do tohoto klání o lety do vesmíru řadí i další miliardář Elon Musk, který vlastní společnost SpaceX. Ta se však nezaměřuje na suborbitální skoky turistů do kosmu.

Raketoplán SpaceShipTwo miliardáře Bransona vybuchl ve vzduchu

Amerika

Její nosné rakety Falcon 9 a lodě Dragon už dopravují náklad i astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Sám má hlavní zájem se dostat na Mars, kde by i rád zemřel, ale ne při havárii vesmírné lodi.

Foto: Virgin Galactic, Reuters

Richard Branson a další členové posádky vstupují na palubu VSS Unity.

Reklama

Výběr článků

Načítám