Hlavní obsah

Před 100 lety se narodil John Glenn. První Američan, který obletěl Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge (Ohio, USA)/Praha

Někdejší stíhací pilot John Glenn, narozený 18. července 1921, se 20. února 1962 stal prvním Američanem, který obletěl naši planetu. Do vesmíru se sice dříve podíval jeho krajan Alan Shepard a po něm i Virgil Grissom, jejich kosmické lodě ale za hranice vesmíru jen krátce „skočily“ po balistické dráze. Až Glennův orbitální let na palubě Friendship 7 se vyrovnal výkonu sovětského kosmonauta Jurije Gagarina, který Zemi obletěl 12. dubna 1961.

Foto: Profimedia.cz

Americký astronaut John Glenn na palubě lodi Friendship během svého orbitálního letu 20. února 1962

Článek

Tehdy čtyřicetiletý Glenn byl nejstarším ze skupiny astronautů, kteří se v rámci projektu Mercury připravovali na cestu do vesmíru.

Onoho únorového dne roku 1962 pak během necelých pěti hodin třikrát oblétl Zemi a přes technické problémy – neplánovaně musel řídit loď ručně – nakonec bezpečně přistál v Atlantiku u Bahamských ostrovů.

Poté ještě Glenn nějakou dobu působil ve vesmírném úřadu NASA, z aktivní služby odešel v roce 1965 a následně zamířil do soukromého sektoru.

Nejstarší člověk v kosmu

Působil ve vrcholných manažerských funkcích a postupně si začal budovat politickou kariéru. Jako senátor vstoupil do Washingtonu v roce 1974 a členem horní komory zůstal čtyři volební období až do roku 1999. A v říjnu 1998 se John Glenn podruhé výrazně zapsal do historie kosmických letů.

Na palubě raketoplánu Discovery zavítal do vesmíru ještě jednou, a to v rekordních 77 letech. Vysoce sledovanou misí pomohl oživit zájem Američanů o kosmické lety.

Zemřel bývalý americký astronaut John Glenn

Amerika

John Glenn zemřel 8. prosince 2016 ve věku 95 let.

První Američan ve vesmíru: Alan Shepard

První americký let – po balistické dráze – do vesmíru uskutečnil 5. května 1961 astronaut Alan Shepard. Poté, co po čtvrthodině letu dopadl v přistávacím modulu do vln Atlantiku, zahlásil: „Všechno je OK!“

Před 60 lety nahlédl do vesmíru první Američan. Vše je OK, hlásil Alan Shepard

Historie

Na palubě lodi Freedom 7 strávil ve vesmírném prostoru jen pět minut, nicméně v roce 1971 se stal i pátým člověkem, který se prošel po Měsíci.

Přestože se i Shepard ocitl ve stínu Jurije Gagarina, který vylétl do kosmu o 23 dní dříve, znamenal Shepardův let úspěšný začátek v řadě amerických vesmírných výprav, které vyvrcholily o osm let později prvním přistáním člověka na Měsíci.

S Bezosem poletí do vesmíru 18letý hoch, překoná věkový rekord z roku 1961

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám