Hlavní obsah

Čínská vesmírná loď Šen-čou 12 se připojila k budované orbitální stanici

– Peking • Aktualizováno

Z kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi na severozápadě Číny ve čtvrtek ve 3:22 SELČ odstartovala vesmírná loď Šen-čou 12 s tříčlennou posádkou. Zamířila k ještě nedokončené čínské vesmírné stanici, ke které také po více než šesti hodinách zdárně dorazila. Šlo o start prvního čínského pilotovaného kosmického plavidla po skoro pěti letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínští astronauti vstoupili do modulu orbitální stanice Video: Reuters

 
Článek

Raketa Dlouhý pochod 2F vynesla vesmírnou loď na nízkou oběžnou dráhu, kde se pak Šen-čou připojila k základnímu modulu stanice zvanému Tchien-che (Nebeská harmonie).

Zhruba 200 metrů od daného modulu se přibližování plavidla zastavilo, aby proběhla kontrola systémů před finálním zakotvením u stanice. To proběhlo přesně v 9:54 SELČ na předním dokovacím uzlu modulu Tchien-che 1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská vesmírná loď zadokovala u budované orbitální staniceVideo: Reuters

Ve 12:48 našeho času pak posádka z paluby lodě do modulu přestoupila, jak informovala agentura Reuters.

Posádku pod vedením 56letého Nie Chaj-šenga tvoří 45letý Tchang Chung-po a 54letý Liou Po-ming, který se v roce 2008 zúčastnil historické mise prvního čínského výstupu do kosmu.

Jedenáct misí

Samotný základní modul Čína na oběžnou dráhu kolem Země vypustila koncem letošního dubna, v květnu tam čínská nákladní loď dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská vesmírná loď odstartovala se tříčlennou posádkou k budované orbitální staniciVideo: AP

Reuters uvádí, že k úplnému dokončení vesmírné stanice bude potřeba podniknout jedenáct misí, z toho čtyři budou s lidskou posádkou.

Čína vypustila do kosmu základní modul své orbitální stanice Nebeská harmonie

Věda a školy

Tchajkonauti, jak se v Číně označují kosmonauti, mají na Tchien-che pracovat tři měsíce, což bude nejdelší pobyt na nízké oběžné dráze, jaký kdy nějaký Číňan absolvoval.

Během této doby astronauti uskuteční výstupy do volného kosmického prostoru, budou provádět různé vědecké experimenty, zkoušet, jak fungují technologie, jimiž je stanice vybavena, a budou připravovat stanici na připojení dvou laboratorních modulů v příštím roce.

Foto: Reuters

V druhé polovině letošního roku by měla být vyslána do kosmu první část čínské vesmírné stanice

Tchajkonauti také budou sledováni, jak tak dlouhý pobyt v kosmu zvládají po fyzické i psychické stránce. Další mise do vesmíru má trvat šest měsíců.

Bezpilotní loď se připojila ke vznikající čínské vesmírné stanici

Věda a školy

Čínská vesmírná stanice má být po dokončení podobně velká jako bývalá sovětská, později ruská stanice Mir. Její hmotnost bude přibližně pětinová ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), což je projekt, z něhož Spojené státy Čínu vyloučily. Fungovat by mohla 15 let.

Čínská raketa se zřítila do Indického oceánu

Věda a školy

Reklama

Související články

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě Mars. Oznámila to v sobotu státní agentura Nová Čína s odvoláním na čínský národní vesmírný úřad CNSA. Modul...

Výběr článků

Načítám